Külföld

Újabb román visszavágás Ausztriának

Újabb területet talált Bukarest, ahol visszaüthet Bécsnek a schengeni vétó okán. Tegnap a gazdaszövetség kezdte felszámolni az osztrák bankokban vezetett számláit, ma pedig kiderült, Románia nem támogatja, hogy osztrák vezetés alá kerüljön az EBESZ főtitkársága.

Újabb román visszavágás Ausztriának
Az EBESZ egyik legutóbbi ülése Lengyelországban (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Radoslaw Jozwiak

Románia újabb frontot nyitott a schengeni vétó okán Béccsel – írta meg hétfőn a Főtér. Mint olvasható, Bukarest úgy döntött, nem támogatja, hogy osztrák vezetés alá kerüljön az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkársága. Fontos megjegyezni, hogy e testület a kontinensünk biztonságáéért létrehozott legnagyobb páneurópai tömörülés.

Ausztria 2023 decemberétől vette volna át a vezetést a főtitkárságon, de jelen állás szerint ettől most elesik. Az ötvenhét tagot számláló szervezet kooperatív jellegéből adódóan konszenzussal hozza meg a döntéseit, a román vétó tehát azt fogja jelenteni, hogy a német Helga Maria Schmid főtitkári helyébe nem egy osztrák diplomata ül majd be. Pedig Bécs egyértelműen már erre készült, s ezért lobbizott.

Az EBESZ székhelye Ausztria fővárosában található, irányításáért a mindenkori soros elnökséget ellátó résztvevő állam a főtitkárral karöltve felel. Előbbi az éves politikai program végrehajtásán dolgozik, utóbbi a testület arca és egyben adminisztratív irányítója is.

Kapcsolódó írásaink