Külföld

Peking: az újabb amerikai szankciók ártanak a kínai–amerikai kapcsolatoknak

Törvénytelennek nevezte hétfőn a kínai külügyminisztérium az Egyesült Államok szankcióit, melyeket két magas rangú kínai tisztségviselőre vetett ki a tibeti jogsértések miatt. A tárca szerint az intézkedések ártanak a kínai–amerikai kapcsolatoknak

Peking: az újabb amerikai szankciók ártanak a kínai–amerikai kapcsolatoknak
Peking szerint az amerikai szankciók károsak
Fotó: Noel CELIS / AFP

A szankciók súlyosan beavatkoznak Kína belügyeibe, és megsértik a nemzetközi kapcsolatok alapvető szabályait is – szögezte le Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő, aki felszólította Washingtont, vonja vissza a szankciókat.
Aláhúzta: Kína meg fogja védeni törvényes jogait.
„Az Egyesült Államoknak nincs joga minduntalan szankciókkal sújtani más országokat, és nem viselkedhet a világ csendőreként” – fogalmazott.

Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken jelentette be, hogy szankciókkal sújtja Vu Jing-csiét, aki 2016 és 2021 között töltötte be a Kínai Kommunista Párt tibeti vezetői tisztségét, valamint Csang Hong-pót, a térség magas rangú biztonsági tisztségviselőjét.

Kína 1951-ben annektálta Tibetet azzal az indokkal, hogy térség évszázadok óta Kína része. Ezt követően nyílt felkelés tört ki a kínai uralom ellen. Bár a lázadást elfojtották, a régió ma is az egyik legnehezebben elérhető és legérzékenyebb terület az országban.

Kapcsolódó írásaink