Külföld

Kreml: Putyin nem tartja meg éves nagy sajtótájékoztatóját

Nem tartja meg idén szokásos nagy évzáró sajtótájékoztatóját Vlagyimir Putyin orosz elnök, de nem kizárt, hogy az újév előtt még találkozik újságírókkal – tájékoztatta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hétfőn a sajtót.

Kreml: Putyin nem tartja meg éves nagy sajtótájékoztatóját
A tavalyi eseményen az elnök mintegy négy órán át beszélt a sajtó munkatársaival
Fotó: AFP/Szputnik/Gavriil Grigorov

Putyin 2012 óta minden évben tartott decemberben élőben közvetített, maratoni sajtótájékoztatót.

Peszkov későbbre ígért tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy az elnök mikor intéz beszédet a Szövetségi Gyűléshez (a parlement két házához), amit az alkotmány szerint még az év vége előtt meg kell tennie. Hozzátette, hogy idén sem lesz nagy újévi fogadás a Kremlben.

Más témákról szólva egyebek között kijelentette, hogy Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök nem fordult segítségért Putyinhoz a koszovói feszültség csökkentése érdekében. Ugyanakkor barátinak nevezte a két ország kapcsolatát, valamint hangoztatta annak fontosságát, hogy alábbhagyjon a konfrontáció, és hogy a szerbek összes jogát tiszteletben tartsák.

Kitért Putyinnak arra a pénteki kijelentésére is, miszerint Oroszország a biztonsága szavatolásához fontolóra veheti, hogy átvegye az amerikaiaktól a „lefegyverző csapás” koncepcióját. Mint mondta, az elnök nem gondolt gyors lépésekre ezen a téren, Moszkva ugyanakkor szakértők segítségével elemzi, hogy milyen katonai doktrínák vannak a világon, és figyeli a helyzet alakulását.

Kapcsolódó írásaink