Külföld

Már a románok sem hisznek jelenlegi vezetőiknek

Bár a lakosság részéről töretlen bizalmat élvez a katonaság, egy friss felmérés kiderítette, a románok nagy része nem biztos abban, hogy azok képesek lennének megvédeni a hazát. Az is kiderült, hogy az ország jelenlegi vezetőinek igen kevesen hisznek.

Már a románok sem hisznek jelenlegi vezetőiknek
Román katonák hadgyakorlaton valahol a Kárpátok túlfelén
Fotó: Thomas Samson / AFP

Bár a romániaiak bíznak a hadseregben, azért sokan nincsenek meggyőződve arról, hogy támadás esetén az képes lenne megvédeni az országot – derült ki az INSCOP közvélemény-kutató friss, a Bukaresti Egyetem megrendelésére született felmérésből. A Főtér által szemlézett anyag szerint a válaszadók 45,6 százaléka mondta azt, hogy a hadsereg képes elhárítani a vészt, míg huszonhét százalék szerint a nem a helyes válasz míg 25,3 nem tudta eldönteni a kérdést.

A készítők kíváncsiak voltak arra is, mennyire bíznak meg a polgárok az ország vezetésében. E szerint csupán harminckét százalék mondta azt, hogy szerinte válság esetén az illetékesek a megfelelő döntéseket hozzák majd meg, 36,4 százalék szerint pedig nem lennének képesek jó döntéseket hozni. Csaknem harmaduk pedig nem tudta, mit várjon tőlük.

Arra is rákérdeztek, mennyire tartanak az emberek attól, hogy Romániára is átterjedhet az ukrajnai háború. Az eredmény szerint 29,9 százalék nagyon, 35,5 százalék meglehetősen aggódik, vagyis a többség tart a harcok átterjedésétől.

Kapcsolódó írásaink