Külföld

Két ukrán vadászgép és két helikopter lelövéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Két ukrán vadászgép és két helikopter lelövéséről számolt be egyebek között a hétfői hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Két ukrán vadászgép és két helikopter lelövéséről számolt be az orosz katonai szóvivő
Az oroszok egy újabb HIMARS lelövéséről is beszámoltak
Fotó: MH / Internet

Konasenkov elmondta, hogy az ukrán hadsereg Kupjanszk és Liman irányában, légi és tüzérségi csapások következtében mintegy hetven katonát, három páncélozott harcjárművet és öt járművet veszített. A tábornok szerint folytatódott az orosz csapatok offenzívája Donyeck térségében, ahol Peszkinél egy sikertelen ellentámadásban mintegy harminc ukrán katona esett el, két gyalogsági harcjármű és három kisteherautó pedig üzemképtelenné vált.

Az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és a tüzérségi erők 83 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 156 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek kötött egy lőszerraktárt, valamint egy Szmercs és egy Grad sorozatvetőt. Az orosz légvédelem lelőtt két ukrán MiG–29-es repülőgépet, két Mi–8-as helikoptert, hat drónt, két Tocska-U ballisztikus rakétát és két HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 343 repülőgépet, 183 helikoptert, 2653 drónt, 396 légvédelmi rakétarendszert, 7076 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 928 sorozatvetőt, 3678 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7568 különleges katonai járművet veszítettek. Az adatokat más források nem erősítették meg.

A helyi hatóságok az Oroszország által elcsatolt területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek ukrán tüzérségi támadást.

A donyecki hatóságok által hétfőn közzétett adatok szerint a konfliktus eszkalációjának 298 napja alatt – ott a háború kezdetét december 17-től, az ukrán tüzérségi csapások felerősödésétől számítják – 4376 polgári személy, köztük 132 gyermek vesztette életét. A területre az összesítés szerint az ukrán hadsereg 13 275 alkalommal nyitott tüzet, 12 944 esetben nehézfegyverekkel, összesen 88 243 különböző kaliberű lövedéket kilőve, köztük 32 Tocska-U ballisztikus harcászati rakétát és a HIMARS sorozatvetők 135 rakétáját.

Jurij Csernyicsuk, a zaporizzsjai atomerőmű igazgatója a Rosszija 24 hírtelevíziónak hétfőn elmondta, hogy a létesítmény korábban 11 500 fős személyzetének mintegy fele távozott. Csernyicsuk szerint naponta mintegy 2500 ember tartózkodik az erőműben.

Renat Karcsaa, a Roszenergoatom vezérigazgatójának tanácsadója november végén arról számolt be, hogy több mint 2300 atomerőművi alkalmazott írt alá munkaszerződést az új üzemeltető társasággal.

Kapcsolódó írásaink