Külföld

Az irániakat is szankcionálják

Az EU kiterjesztette Iránnal szembeni szankcióit az Oroszországnak szállított drónok és az emberi jogok megsértése miatt

Az Európai Unió további iráni személyeket és szervezeteket vett szankciós intézkedések hatálya alá az Oroszországnak szállított, és általa Ukrajnában bevetett drónok, valamint az iráni tüntetések vérbefojtása miatt – közölték az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülése után.

Az irániakat is szankcionálják
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Ebrahim Raisi iráni elnök találkozója Teheránban júliusban
Fotó: AFP/Sputnik/Sergei Savosty

A külügyminiszterek négy iráni személyt és szintén négy iráni szervezetet vettek szankciós jegyzékbe az Oroszország által az ukrajnai háborúban használt drónok (UAV) fejlesztésében és szállításában betöltött szerepük miatt.

A külügyminiszterek továbbá húsz személyt és egy szervezetet vettek fel a szankciós jegyzékbe. A jegyzékbe vettek felelősök a Mahszá Amíni halála miatt kirobbant tüntetések vérbe fojtásáért – közölték.

A büntetőintézkedések az Európai Unióba való beutazási tilalomra és az unióban tárolt pénzeszközeik befagyasztására terjednek ki. Ezenfelül uniós országok állampolgárai és az unió területén bejegyzett szervezetek és bankok nem bocsáthatnak pénzügyi eszközöket a jegyzékbe vettek rendelkezésére. Az Irán elleni emberi jogi szankciórendszer emellett magában foglalja a távközlési eszközök megfigyelésére szolgáló berendezések, valamint a belső elnyomásra felhasználható berendezések iráni exportjának tilalmát is.

Az EU október 20-án vetett ki először szankciókat az iráni drónok Oroszországnak történő szállítása és ukrajnai bevetése miatt. Akkor három iráni személy, valamint egy szervezet került jegyzékbe. Az Európai Unió Tanácsa november 14-én két személyre és két szervezetre vetett ki szankciókat az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért felelős irániakkal szemben.

Az Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekmények miatt az Európai Unió először 2014. március 17-én vezetett be korlátozó intézkedéseket amiatt, hogy egy oroszbarát kommandó előtte, február 27-én megszállta a krími parlamentet, a képviselők oroszbarát kormányt választottak, és népszavazást írtak ki az Oroszországhoz csatlakozásról. Az uniós tagállamok vezetői 2015 márciusában a szankciók időtartamát a minszki megállapodások teljes körű végrehajtásához kötötték.

Kapcsolódó írásaink

Irán új atomerőművet épít

ĀA helyi állami média november végén jelentette be, hogy Irán megkezdte az urán 60 százalékos tisztaságú dúsítását a fordói, föld alatti atomlétesítményében