Külföld

Sietősen fegyverkeznek a horvátok

Mario Banozic védelmi miniszter a horvát közszolgálati televízió jelentése szerint a kabinet ülésén elmondta: Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja és a Zágrábban lezuhant pilóta nélküli repülőgép körülményei elég indokot szolgáltattak ahhoz, hogy a horvát hadsereg módosítsa beszerzési terveit. „A légvédelmi rakétarendszer rövid távon prioritást jelent” – fogalmazott Banozic.

Sietősen fegyverkeznek a horvátok
S300-as légvédelmi rakéták
Fotó: Biztonsagpolitika.hu

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a horvát–francia stratégiai partnerség keretében, amelyet tavaly november végén írt alá a két ország, Párizs a Rafale vadászgépek beszerzési programja mellett az MBDA hadiipari vállalat által gyártott, kis hatótávolságú légvédelmi rakétavetők adományozását is jóváhagyta annak a légibázisnak a védelmére, ahol majd elhelyezik a vadászrepülőket.

A miniszter kiemelte: a horvát hadsereg a további igények kielégítésre kis hatótávolságú Mistral légvédelmi rakétarendszerek sürgősségi beszerzésére kért ajánlatot a hozzájuk tartozó M3 típusú rakétákkal együtt. A kormányhatározat nem tartalmazza, hogy Franciaország hány rakétavetőt adományoz, illetve – a rakétákkal együttvéve – hányat vásárol Zágráb. Hozzátette: ez a rendszer könnyen egybeépíthető az MBDA függőleges indítású, kis hatótávolságú légvédelmi MICA-rakétarendszerével, amely ugyanazokat a rakétákat használja, mint a Rafale vadászgépek, így egyszerűsödik a logisztikai és üzemeltetési támogatás és karbantartás.

Banozic jelezte: a légvédelmi rendszer költsége ötéves időtartamra áfával együtt 72 millió euró.

Zágráb még 2021 májusában döntött 12 Dassault Rafale F3R típusú, francia gyártmányú, használt vadászgép beszerzéséről, amelyek 2024-ben érkeznek meg Horvátországba.

Kapcsolódó írásaink

Kőolajszállítási megállapodás született Horvátországgal

ĀA magyar és a horvát kormány kész a hosszú távú energiabiztonsági együttműködésre, Horvátország így készen áll az Adria kőolajvezeték kapacitásának bővítésére, hogy vészhelyzet esetén is biztosított legyen Magyarország ellátása