Külföld

Megtörtént a túszcsere!

Grinerért cserébe Viktor But orosz fegyverkereskedőt engedték el az amerikaiak

Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok kosárlabdázó tíz hónap után újra az Egyesült Államokban van azt követően, hogy csütörtökön amerikai–orosz fogolycsere egyik szereplője lehetett Abu-Dzabiban.

Megtörtént a túszcsere!
Grinert augusztusban kilenc évre szóló börtönbüntetésre ítélték
Fotó: AFP/Russian State Media

Grinert pénteken egy texasi katonai repülőtéren látták leszállni egy repülőről.

A kosaras telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, és hazatértét követően speciális orvosi tanácsadást, valamint szakszerű segítséget kap.

Roger Carstens, a túszügyek elnöki különmegbízottja internetes kommentjében kiemelte: nagyon örül, hogy Brittney Griner visszatért az Egyesült Államok földjére.

Grinert februárban – amikor a négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg játékosa volt – a seremetyjevói repülőtéren állították elő, majd drogbirtoklás miatt tartóztatták le, táskájában kannabisztartalmú olajat találtak.

Grinert augusztusban kilenc évre szóló börtönbüntetésre ítélték.

Ügyében csütörtökön következett be fordulat, amikor fogolycsere során kiadták őt az orosz hatóságok.

Grinerért cserébe Viktor But orosz fegyverkereskedőt engedték el az amerikaiak.

...
A VGTRK orosz állami televíziós közvetítette, ahogy a „Halál kalmárának” nevezett fegyverkereskedő, Viktor But hazatéve átöleli édesanyját
Fotó: AFP/VGTRK

A korábbi katonai tolmácsot, a KGB volt őrnagyát 2011-ben a kolumbiai FARC szélsőbaloldali gerillaszervezetnek történt jelentős fegyvereladásban való részvétele miatt ítélték 25 év börtönre az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó írásaink