Sport

A halál kalmárát kérték az oroszok az amerikai kosárlabdázóért

Az Egyesült Államokban fegyverkereskedelem miatt börtönbüntetését töltő Viktor But orosz állampolgárt kicserélték az amerikai olimpiai bajnok Brittney Grinerre, akit augusztusban kilencéves börtönbüntetésre ítéltek kábítószer-csempészetért Oroszországban. A fogolycserét Abu Dzabi repülőterén bonyolították le.

A halál kalmárát kérték az oroszok az amerikai kosárlabdázóért
Brittney Griner és Viktor But börtönbüntetése véget ért
Fotó: AFP/Pool

A RIA Novosztyi hírügynökség emlékeztetett rá, hogy Washington médiajelentések szerint július végén felajánlotta Moszkvának: az Egyesült Államokban fegyverkereskedelem miatt börtönbüntetését töltő Butot elcseréli a kosárlabdázó Grinerre, aki augusztusban Oroszországban kilencéves börtönbüntetést kapott kábítószer-csempészetért. Viktor Butról – akinek a Halál kereskedője volt a beceneve – 2005-ben nagy sikerű amerikai film készült Nikolas Cage főszereplésével.

Grinert a Moszkva melletti Seremetyjevói repülőtéren tartóztatták le februárban, egy héttel az ukrajnai invázió előtt, mert hasisolajat tartalmazó elektromoscigaretta-patronokat találtak a poggyászában.

A 206 centi magas játékos azért érkezett Oroszországba, mert az amerikai holtszezonban az UMMC Jekatyerinburg csapatát erősítette volna, otthon a Phoenix Mercury csapatában játszik. Az olimpiai bajnok bűnösnek vallotta magát, de azzal védekezett, hogy hasisolajat gyógyászati ​​célokra használta.

„Griner hamarosan újra a szerettei karjaiban lesz, és végig ott kellett volna lennie” – idézte az Egyesült Államok elnökét, Joe Bident az NBC News.

A Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője elmondta, hogy Grinert egy San Antonió-i egészségügyi intézménybe szállítják ellátásra.