Külföld

Kormánysegítség a horvátországi magyarságnak

Összesen hét nyertese van a magyar kormány által is támogatott horvátországi ház- és földvásárlási pályázatnak. Az Economica Hungarica Alapítvány a közelmúltban kötötte meg a szerződést a győztes fiatalokkal Eszéken.

Kormánysegítség a horvátországi magyarságnak
Épülő házak egy frissen vásárolt telken (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

Szeptember 15-én zárult le az idei ház- és földvásárlási pályázata az Economica Hungarica Alapítványnak. A magyarlakta területek gazdaságfejlesztésének ösztönzését támogató horvátországi program győzteseivel a minap kötötték meg a szerződést az intézmény eszéki székhelyén.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája mentén a budapesti kormány idén is támogatja a helyi magyarságot. Mint a Képesújságban olvasható, a mezőgazdasági földvásárlásnak három nyertese lett, a házvásárlási pályázatnak köszönhetően pedig négy fiatal pár tudja megvenni első közös ingatlanát Kopácson, Kőben, Vörösmarton és Kórógyon.

A győztesek között volt a csúzai Györe Edit is, aki mezőgazdasági földvásárlásra igényelt támogatást. Gyümölcsöst és szántóföldet veszünk a támogatásból, nagy segítség ez számunkra, ugyanis a mai körülmények között nehezen juthat az ember önerőből egyről a kettőre – nyilatkozta Györe Edit a horvátországi magyar sajtónak. Hasonlóképp vélekedett a kórógyi Dezső Regina is, aki párjával érkezett, ők házvásárlásra fordítják majd a kapott összeget.

Kapcsolódó írásaink