Külföld

Uniós biztos: Az Európai Unió gyengébb lenne a schengeni bővítés elmaradásával

Horvátország, Bulgária és Románia technikailag készen áll arra, hogy csatlakozzon a schengeni térséghez, az Európai Unió gyengébb lenne a schengeni bővítés elmaradásával – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos csütörtökön Brüsszelben.

Uniós biztos: Az Európai Unió gyengébb lenne a schengeni bővítés elmaradásával
A biztos szerint az értintett országok készen állnak az embercsempészet elleni és az illegális migrációval szembeni fellépésre
Fotó: AFP/dpa Picture Alliance

Margarítisz Szkínász a tagállamok belügyminisztereinek tanácskozását megelőzően hangsúlyozta, a három ország minden feltételt teljesített, mindent megtett, sőt – mint mondta – többet is tett a határok nélküli szabad uniós mozgást biztosító schengeni övezethez való csatlakozásért, mint amennyit az Európai Unió megkövetelt.

Azt mondta, a schengeni bővítéssel kapcsolatos, egyes tagállamok részéről fennálló aggályok politikai jellegűek. Ezek a hangok – szavai szerint – két egyszerű tényt hagynak figyelmen kívül. Azt, hogy az Európai Unió gyengébb a schengeni bővítés elmaradásával, valamint azt, hogy a schengeni térség kibővítése jobb és hatékonyabb határellenőrzést eredményez. A három ország felvétele a schengeni övezetbe garanciát jelent a határok hatékony védelmére – jelentette ki.

„Az értintett országok készen állnak az embercsempészet elleni és az illegális migrációval szembeni fellépésre. Nem tisztességes megtagadni tőlük azt, amit megérdemelnek – fogalmazott.

Szkínász végezetül reményét fejezte ki, hogy a „józan ész és a nyitott gondolkodás fog érvényesülni” az uniós tanácsülésen, és a tagországok csütörtökön vagy a következő napokban hozzájárulnak mindhárom ország schengeni csatlakozásához.

Ylva Johansson belügyi biztos érkezésekor azt mondta: reméli, hogy a tanács előrelépést tesz az uniós migrációs és menekültügyi paktum még az év vége előtti elfogadása érdekében. Fontosnak nevezte továbbá, hogy a meglévő migrációs szabályokat, köztük az illegálisan érkezők pontos regisztrációjára vonatkozó előírásokat minden tagállam betartsa.

Nancy Faeser német belügyminiszter Brüsszelben a tanácsülést megelőzően újságíróknak nyilatkozva azt közölte: országa támogatja Bulgária, Horvátország és Románia csatlakozását a schengeni térséghez. Hozzátette, Németország nem ért egyet Ausztria ellenállásával, amely szerint Bécs a migrációs válságra hivatkozva nem támogatja Bulgária és Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter érkezésekor azt mondta, országa számára rendkívül fontos az uniós határok védelme. Úgy vélekedett, Horvátország, Bulgária és Románia képes a határok ellenőrzésének biztosítására, továbbá mindent megtettek, és minden feltételt teljesítettek a schengeni csatlakozás érdekében, ezért Franciaország nem ellenzi felvételüket az övezetbe.

A schengeni övezetnek 22 uniós ország, valamint 4 nem uniós ország, Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein tagja.

Kapcsolódó írásaink