Külföld

Klicsko: Apokalipszis lehet a télen

Jelenleg közel 500 autonóm hőközpontot készítettek elő

Az ukrán fővárosban télen „apokalipszis” várható, amennyiben folytatódnak az infrastruktúrára mért orosz légicsapások – írta meg a Hirado.hu Klicsko, a Reutersnek adott interjújára hivatkozva. A lakosság evakuálása egyelőre nem volna időszerű, de erre mindenképp fel kell készülniük – tette hozzá a polgármester.

Klicsko: Apokalipszis lehet a télen
Vitalij Klicsko különböző forgatókönyveteket mérlegel
Fotó: AFP/Yasuyoshi Chiba

„Kijev áram-, víz- és hőellátás nélkül maradhat. Ez esetben megtörténik a hollywoodi filmekből ismert apokalipszis, ugyanis olyan alacsony lesz a hőmérséklet a lakásokban, hogy azok élhetetlenné válnak” – fogalmazott Vitalij Klicsko, a Reutersnek adott interjúban.

Hozzátették, ugyanakkor a kormányzat és a városvezetés a polgármester szerint „mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez ne történjen meg”. Nem lesz egyszerű: Kijevben nincs elég fűtött óvóhely ahhoz, hogy teljes áramkimaradás esetén mind a 3,6 millió lakost el tudják helyezni.

„Jelenleg közel 500 autonóm hőközpontot készítettünk elő, de egy 3 milliós város számára 500 pont semmi” – folytatta Klicsko.

Mint elmondta, ha központi fűtés nélkül marad a város, „sajnos kénytelenek leszünk kiengedni a vizet az épületekből, ellenkező esetben az befagyhat, ami megszakítja a teljes vízhálózatot, és az épületek ezután teljesen alkalmatlanná válnak a további használatra” – olvasható a Hirado.hu-n.

Kapcsolódó írásaink