Külföld

Észtország is megszüntette az orosz Dozsgy televízió adását

Lettország és Litvánia után Észtország is megszüntette az orosz ellenzéki Dozsgy televízió adását.

Észtország is megszüntette az orosz Dozsgy televízió adását
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Az észtországi sugárzás leállításáról a Home–3 műsorszóró értesítette előfizetőit. A tájékoztatás szerint a Home–3 honlapján december 8-tól a balti országokban nem elérhető a Dozsgy televízió.

A hét folyamán először Lettország, majd nyomában Litvánia is leállította az Oroszországban „idegen ügynöknek” minősített tévécsatorna adásának sugárzását.

A Dozsgy az Ukrajna elleni, február végi orosz támadást követően Lettországba települt át, hogy „független információkat szolgáltasson, és szembeszálljon a Kreml propagandájával”.

A lett médiahatósággal azután gyűlt meg a baja, miután Alekszej Korosztyelev műsorvezető azzal a felhívással fordult a nézőkhöz, hogy lássák el „különböző felszerelésekkel és alapvető kényelmi cikkekkel az (ukrajnai) frontvonalon lévő orosz katonákat”. Később a csatorna vezetése elhatárolódott az újságíró szavaitól, és megszakította az együttműködést vele.

Ivars Abolins, a lett Nemzeti Elektronikus Médiatanács vezetője december 2-án közölte, hogy a tévécsatornát tízezer euró pénzbüntetéssel sújtották, amiért az orosz fegyveres erőket „a mi hadseregünknek” nevezte, és egy olyan térképet mutatott be, amelyen az Ukrajnától elcsatolt Krím félsziget Oroszország részeként szerepelt. Bejelentette, hogy visszavonták a Dozsgy műsorszórási engedélyét, mert „fenyegetést jelent a nemzetbiztonságra és a közrendre”.

Kapcsolódó írásaink