Külföld

ENSZ: Több mint száz civilt gyilkoltak meg felkelők a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Legkevesebb 131 civilt gyilkoltak meg az M23 nevű felkelőcsoport fegyveresei a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén november 29-én és 30-án – derült ki a helyi ENSZ-misszió előzetes nyomozásának csütörtökre virradóra nyilvánosságra hozott eredményéből.

ENSZ: Több mint száz civilt gyilkoltak meg felkelők a Kongói Demokratikus Köztársaságban
Rendőrök tartóztatnak fel tüntetőket Kongóban (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Aubin Mukoni

Az ENSZ szerint ezek a tömeggyilkosságok az Észak-Kivu tartományban található Kishishe és a szomszédos Bambo faluban történtek. Összesen 102 férfi, 17 nő és 12 gyermek vesztette életét a Március 23-a Mozgalom (M23) vérengzéseiben. További nyolc ember megsebesült, és hatvanat túszul ejtettek. Legalább huszonkét nőt és öt lányt megerőszakoltak.

A kongói hatóságok hétfőn még azt mondták, hogy Kishishében háromszázan haltak meg.

A falu jelenleg az M23 ellenőrzése alatt áll. Az M23 egy többségében tuszikból álló felkelőcsoport, amely tavaly év végén kezdett újra fegyveres harcba, és az elmúlt hónapokban jelentős területeket szerzett meg Észak-Kivu székhelyétől, Gomától északra.

Az M23 tagadja, hogy gyilkolt volna, és azt állítja, hogy mindössze nyolc civil halálát okozta nem szándékosan, amikor összecsapás tört ki harcosai és egy másik milícia tagjai között.

Kapcsolódó írásaink