Külföld

A lengyel–litván–ukrán parlamenti közgyűlés Ukrajna gyors EU- és NATO-tagságát sürgeti

Felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy folytassa és fokozza az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomást

Ukrajna európai uniós és NATO-tagságának gyors elfogadását sürgették a lengyel–litván–ukrán parlamenti közgyűlés Vilniuszban szerdán véget ért kétnapos ülésének közös nyilatkozatában – olvasható a lengyel szenátus hivatalos Twitter-oldalán.

A lengyel–litván–ukrán parlamenti közgyűlés Ukrajna gyors EU- és NATO-tagságát sürgeti
Tomasz Grodzki lengyel szenátusi elnök
Fotó: NurPhoto/NurPhoto via AFP/Artur Widak

A parlamenti küldöttségét vezető Viktorija Cmilyte-Nielsen litván házelnök, Tomasz Grodzki lengyel szenátusi elnök, valamint Ruszlan Sztefancsuk ukrán házelnök által jegyzett nyilatkozat szerint a három ország együttműködni kíván Ukrajna jelenlegi és háború utáni újjáépítésében.

Létfontosságúnak nevezik a nyilatkozatban Ukrajna és Európa számára, hogy „Ukrajna győzzön az Oroszországi Föderáció ellen folytatott háborúban”.

Felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy folytassa és fokozza az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomást, és így csökkentse Moszkva képességét a háború folytatására.

Szorgalmazzák Ukrajna további politikai, gazdasági, pénzügyi, humanitárius és katonai támogatását.

Kiemelik a légvédelmi rendszerek ukrajnai szállítása gyorsításának „óriási szerepét” a civil lakosság és a kritikus infrastruktúra védelmében.

Elítélik az atomfegyverek lehetséges bevetését emlegető, „felelőtlen és provokatív orosz retorikát”.

Javasolják az orosz tagság jogosultságának megfontolását az Egyesült Nemzetek Szervezetében (ENSZ) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ).

„Határozottan felszólítják” az EBESZ parlamenti közgyűlését a szervezet szabályzatának módosítására úgy, hogy felfüggeszthető legyen azon tagállam mandátuma, amely katonai támadást indított egy másik tag ellen.

A dokumentumban az Oroszország által „törvénytelenül fogva tartott számos ukrán civil” szabadon bocsátását is sürgetik.

Ukrajna februárban kérvényezte az európai uniós tagságot, júniusban odaítélték neki a tagjelölti státuszt az unióban. Szeptember végén Kijev gyorsított eljárású NATO-tagságért folyamodott.

Kapcsolódó írásaink