Külföld

Új bevándorlási törvénytervezetet készít elő a francia kabinet

Egy elemeiben teljesen új bevándorlási törvénytervezetet mutatott be kedden a francia kormány a nemzetgyűlésnek. A cél az lenne, hogy az Emmanuel Macron államfő által korábban meghirdetett „határozottság és humánum” jegyében konszenzust találjon az ellenzéki pártokkal a kérdésben.

Új bevándorlási törvénytervezetet készít elő a francia kabinet
Illegális migránsok tábora
Fotó: MH

Szavazás nélküli vitára bocsátott a párizsi kormány kedden egy elemeiben teljesen új bevándorlási törvénytervezet – így egy híján harminc efféle jogszabályötlet született az elmúlt negyven esztendőben. Mint az MTI tudósításából kiderül, a kormány lépésével a politikai egyensúlyt kívánja megtalálni e kérdésben. A tervezetet mind jobb- mind a baloldal hevesen ellenzi és támadja.

A javaslat két lényeges intézkedést tartalmaz – egyrészt hatékonyabb fellépést ígér a kitoloncolások végrehajtására a kiutasított külföldi állampolgárok esetében, másrészt hatékonyabb társadalmi integrációt a menekültek és mindazok számára, akik Franciaországban maradhatnak. Ez utóbbi részeként a kormány a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban jelenleg feketén dolgozó külföldiek helyzetét is legalizálná.

Jobban kell integrálnunk és hatékonyabban kitoloncolnunk – hangsúlyozta kedden a francia belügyminiszter a France Info hírrádióban. Szükségünk van azokra, akik dolgoznak, de azokra nem, akik csak zsákmányolnak – fogalmazott Gérard Darmanin.

A javarészt illegális migránsok jogainak csorbításától tartva mintegy tizenöt civil szervezet a vita idejére tiltakozást szervezett a nemzetgyűlés elé a kormány szerintük ellenséges migrációs politikája miatt.

Meg kell mondani, kit akarunk befogadni és kit nem – szögezte le vitaindító beszédében Élisabeth Borne miniszterelnök, ugyanakkor hozzátette, a zéró bevándorlás sem nem kívánatos, sem nem lehetséges. A jobboldali ellenzék szerint a nem eléggé szigorú javaslat a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban tervezett újfajta tartózkodási engedéllyel tömegesen legalizálná a jelenleg az országban illegálisan lévő bevándorlókat. A kormány jelezte, hogy kész a megoldás feltételeiről vitát nyitni.

A párizsi statisztikai hivatal, az INSEE adatai szerint 2021-ben hétmillió bevándorló élt Franciaországban, amely a teljes lakosság 10,3 százalékának felel meg. Közülük 2,5 millióan kapták meg az állampolgárságot.

Kapcsolódó írásaink