Külföld

Prága továbbra is ellenőrizni szeretné a cseh–szlovák határt

Csehország várhatóan 30 nappal ismét meghosszabbítja a cseh–szlovák határ ellenőrzését, hogy megakadályozza a migránsok illegális bejutását az ország területére. A szeptember végén bevezetett, és azóta többször meghosszabbított intézkedés december 12-én jár le.

Prága továbbra is ellenőrizni szeretné a cseh–szlovák határt
Csehország meghosszabítja a cseh–szlovák határ ellenőrzését, hogy megakadályozza a migránsok illegális bejutását
Fotó: AFP/Mauro Seminara

Vít Rakusan belügyminiszter kedden a CT cseh közszolgálati hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy még a héten javasolni fogja a kormánynak a határellenőrzések meghosszabbítását. A tárcavezető a témát a karácsonyi ünnepek alatt Martin Vondrácek országos rendőrfőkapitánnyal is megvitatja.

„A schengeni övezeten belüli határellenőrzéseket rendkívüli, de nem végtelen időtartamú intézkedésnek tekintem. Jelenleg még szükségesnek tartom a rendelkezés meghosszabbítását egy hónappal” – hangsúlyozta a tárcavezető a cseh köztelevízióban.

A schengeni szabályok szerint a rendkívüli határellenőrzések legfeljebb fél évig, azaz március végéig maradhatnak érvényben.

„Nem akarunk addig várni, szeretnénk tárgyalni a szlovák féllel a megoldásról, például a közös határőrjáratok bevezetéséről már a szlovák oldalon” – magyarázta a cseh belügyminiszter. Kijelentette, hogy az eddigi intézkedések sikeresek, és a cseh diplomácia tevékenysége is eredményes. Példaként megemlítette, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak Szerbiával, hogy Belgrád egyeztesse vízumpolitikáját az Európai Unióval.

A csehek által őrizetbe vett illegális migránsok többsége szíriai állampolgár, akik Szerbián és Magyarországon keresztül érkeznek Szlovákiába, majd Csehországon keresztül próbálnak eljutni Németországba – hangzott el a cseh köztelevízióban.

„A migráció megfékezése szempontjából a magyar–szerb határ védelme a kulcsfontosságú. Csehország kész megduplázni: 40-ről 80-ra emelni az ott szolgáló rendőrök számát” – szögezte le Petr Fiala cseh kormányfő újságíróknak egy prágai sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó írásaink