Külföld

Aleksandar Vučić: Szerbia érdeke az első

Azt mondják, túl közel állunk Oroszországhoz – s mást nem is tudnak felróni nekünk – hangoztatta kedden Tiranában Aleksandar Vučić. A szerb elnök közölte, azért ment Albánia fővárosába, hogy tanuljon az EU és a régió embereitől, meghallgassa őket, ugyanakkor bemutassa Szerbia álláspontját is.

Aleksandar Vučić: Szerbia érdeke az első
A szerb elnök megérkezése után nem sokkal nyilatkozott a sajtónak
Fotó: Nangka Press / Hans Lucas via AFP

Mindig jobb az asztalnál ülni, mert ha nem vagy ott, akkor te leszel az étlapon, s ez egy jó lehetőség arra, hogy megvédjük hazánk érdekeit – hangoztatta kedden Tiranában tartott sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić. A szerb elnök utalt rá, Koszovó lépéseivel és a párbeszéddel kapcsolatban több különböző probléma is felvetődik.

Elkötelezettek vagyunk a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd mellett – hangoztatta Vučić, aki egyben többször elmondta, Szerbia független ország, de ismeri kötelezettségeit az EU-val szemben. Emellett ugyanakkor aláhúzta, könnyebben kritizálnak minket, mert azt mondják, hogy túl közel állunk Oroszországhoz – de mást nem is tudnak felróni nekünk.

Elmondta, ő személy szerint nem optimista vagy pesszimista hanem realista, és azért van Tiranában, hogy tanuljon az EU és a régió vezetőitől, meghallgassa őket, ugyanakkor bemutassa Szerbia álláspontját is. Fontos, hogy jó híreket kapjunk az energetikáról és a támogatásról, amire a régió uniós tagországaitól számíthatunk, de aláírjuk a roaming tarifák csökkentéséről szóló megállapodást is – fogalmazott.

Az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatos uniós álláspontokhoz való igazodásra vonatkozó kérdésre Vučić azt mondta, mindenkinek szem előtt kell tartania Szerbia saját eltérő álláspontját, amikor a területi integritásáról és a szuverenitásáról van szó. Emlékeztetett, az integritásukat 1999-ben és 2008-ban is a legszörnyűbb módon megsértették, erről majd beszélni fogunk.

Kapcsolódó írásaink