Külföld

A határkerítés eltántorítja a migránsokat

A határkerítésnek és az elektronikus megfigyelő rendszernek köszönhetően Litvánia az utóbbi időben kevés számú migránst regisztrált Fehéroroszországgal közös határán – közölte kedden a balti ország határvédelme

A határkerítés eltántorítja a migránsokat
A határkerítés a litván–fehérorosz határon a jelek szerint ugyanolyan hatékony, mint a magyar–szerb szakaszon
Fotó: NurPhoto/Maciej Luczniewski

Mindemellett a fizikai akadályról szóló hírek a közösségi médiában is elterjedtek – így a Kapciamiestis határátkelő vezetői a litván közszolgálati rádiónak nyilatkozva. További tényező persze a hidegre fordult időjárás is – tették hozzá.

Litvánia csaknem 680 kilométeres határon osztozik Fehéroroszországgal, amely egyben az Európai Unió külső határa.
2021 nyarán és őszén emberek ezrei próbáltak meg illegálisan bejutni az Európai Unióba ezen a szakaszon. Brüsszel azzal vádolta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szervezetten szállít migránsokat a válságrégiókból az EU külső határához.

Különösen érintett volt akkor a lengyel–fehérorosz–litván hármashatár közelében fekvő Kapciamiestis határátkelő. A vilniusi vezetés válaszul a migrációs nyomásra csaknem 550 kilométer hosszan építtetett négy méter magas, tetején szögesdróttal ellátott kerítést, amely idén augusztusra készült el. Lengyelország szintén fizikai akadályt létesített az érintett határszakaszán.

Hivatalos adatok szerint decemberben csak szórványosan jelentettek illegális határátlépési kísérleteket a litván–fehérorosz határról, miután a számok a megelőző hónapokban is csökkenő tendenciát mutattak. Mindemellett a litván határőrök szerint a migránsok egyre találékonyabbak a kerítés áthidalásában, így létrákkal, fatörzsekkel, de ollókkal is megpróbálkoztak már az átjutás reményében.
 

Kapcsolódó írásaink