Külföld

Több ezren haltak meg a nyári hőségben Nyugat-Európában

Idén nyáron Londonban a 40, Franciaország egyes területein 42, míg Spanyolország bizonyos részein a 44 fokot is meghaladta a hőmérséklet. A többlethalálozások elemzése mostanra megmutatta, hogy a globális felmelegedés pontosan milyen veszélyeket rejteget az emberek számára.

Több ezren haltak meg a nyári hőségben Nyugat-Európában
Az extrém hőség és a csapadékhiány súlyos károkat okozott a mezőgazdaságban
Fotó: MH

Az elemzésből kiderült, hogy

  • a halálesetek száma átlagosan magasabb volt a forró napokon, mint az enyhébbeken.
  • Angliában és Walesben június 1. és szeptember 7. között 3271 többlethalálozást regisztráltak a Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint, ami 6,2 százalékkal magasabb az ötéves átlagnál.
  • Franciaországban a nyári hónapokban 10 420 többlethalálozásról érkezett jelentés.
  • Spanyolországban június és augusztus között 4655 hőség okozta haláleset történt.
  • A német kormányzati egészségügyi ügynökség, a Robert Koch Intézet becslése szerint 4500 ember halt meg az országban a nyári hónapokban, kifejezetten a szélsőséges hőmérséklet miatt.

Friederike Otto, az Imperial College London Grantham Éghajlatváltozási és Környezetvédelmi Intézetének klímatudományi főelőadója szerint a hőhullámok jelentik az egyik legnagyobb veszélyt az éghajlatváltozás kapcsán.

Magyarországon több mint 100 évvel ezelőtt volt akkora aszály, mint amilyen az idei nyáron sújtotta az országot: termények száradtak el, bozóttüzek lobbantak fel, egyre több folyónk és tavunk került veszélybe, vagy száradt ki teljesen. A szakértők szerint nemzetstratégiai jelentőségű fordulat kellene ahhoz, hogy a nagyobb katasztrófákat elkerüljük, például az árterek helyreállítása együttesen adhat megoldást az árvízkockázat csökkentésére és a klímaváltozás hatásainak mérséklésére is.

Kapcsolódó írásaink