Külföld

Megnyitották a Kercsi-hidat a forgalom előtt

Az orosz erők Kupjanszk és Liman irányában, valamint Donyeck térségében is veszteségeket okoztak az ukrán fegyveres erőknek. A csecsen Akhmat alakulat pedig lőszerraktárakat számolt fel a front mögött. A hadijelentések szerint az ukrán tüzérség eközben az Oroszország által elcsatolt területeket lőtte.

Megnyitották a Kercsi-hidat a forgalom előtt
Lángok csapnak fel a megrongált Kercsi-hídon október 8-án. A szabotázsakció után csaknem két hónappal újra megindult a forgalom az átkelőn
Fotó: Twitter

A harci kezdeményezés a luhanszki és a donyecki régióban teljes mértékben az orosz erők kezében van – közölte Apti Alaudinov, az Akhmat nevű csecsen különleges egység parancsnoka a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva hétfőn. Ramzan Kadirov csecsen vezető ugyanakkor a Telegram csatornáján számolt be a fronton és a mögött elért sikereikről, köztük több fedett ház, lőszerlerakat felfedezéséről.

Igor Konasenkov altábornagy a hétfői hadijelentést ismertetve kijelentette, hogy Kupjanszk és Liman irányában, valamint Donyeck térségében is veszteségeket okoztak az ukrán fegyveres erőknek. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az orosz harcászati repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők hét ukrán vezetési pontra, 72 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 193 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, eltalálták egyebek között külföldi „zsoldosok” ideiglenes állomáshelyét a donyecki régióban lévő Kramatorszk és Dibrova település közelében, és megsemmisítettek egy amerikai gyártmányú AN/TPQ–37-es lövegelhárító radarállomást, egy Sz–300-as légvédelmi rakétarendszer radarállomását és egy lőszerraktárt. Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu–25-ös és egy MiG–29-es repülőgépet, a légvédelem pedig két Mi–8-as helikoptert, tíz drónt és két HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 339 repülőgépet, 180 helikoptert, 2628 drónt és 391 légvédelmi rakétarendszert, 6 996 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 910 sorozatvetőt, 3657 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7477 speciális katonai járművet veszítettek.

Az Oroszország által elcsatolt területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán nehéztüzérségi támadást. Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia” sajtótisztje szerint Alcsevszkben legkevesebb kilenc civil vesztette életét HIMARS-támadás következtében. A Rigában szerkesztett orosz ellenzéki Meduza hírportál a Baza és az Astra Telegram-csatornára hivatkozva azt írta, drón csapódott be az oroszországi Szaratov megyei Engels város katonai repterén, megrongálva két Tu–95-ös hadászati rakétahordozót. Az incidensben a híradás szerint két katona megsebesült.

Orosz állami hírügynökségek szerint robbanás történt az oroszországi Rjazany megye egyik repülőterén, aminek következtében három ember életét vesztette. A TASZSZ ezenfelül öt, a RIA Novosztyi hat sérültről számolt be. A történtek okát nem közölték. A Meduza azt írta, hogy Rjazany megyében csak Gyagilevóban van katonai reptér, ahol szintén Tu–95-ösök állomásoznak.

Hétfőn egyébként megnyitották a forgalmat a Kercsi-szoroson átívelő Krími híd egy kijavított szakaszán, ráengedve a járműveket a híd közúti részének jobb oldalára. A létesítményt, amely még további helyreállítást igényel, október 8-án egy felrobbantott teherautó rongálta meg. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a támadást az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége szervezte.

Kapcsolódó írásaink

Németország nem készült fel erre a válságra

ĀLapunk interjút készített a Bundestag védelmi bizottságának tagjával, a Luftwaffe nyugalmazott ezredesével, aki szerint a német hadsereg irányításában elsőbbséget élvez a politikai ideológia a szakmai érvekkel szemben