Külföld

Litvánia szigorítja a vízumkiadást az oroszok és fehéroroszok számára

A litván hatóságok szerint más országok állampolgárait is felkérhetik a kérdőív kitöltésére

Litvánia az ukrajnai orosz hadművelettel kapcsolatos véleményekről fogja kérdezni a tartózkodási engedélyt vagy vízumot igénylő orosz és fehérorosz állampolgárokat – közölte hétfőn a balti ország bevándorlási hivatala.

Litvánia szigorítja a vízumkiadást az oroszok  és fehéroroszok számára
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Amennyiben valaki megtagadja a kérdőív kitöltését vagy csak hiányosan tölti ki az űrlapot, annak kérelmét el fogják utasítani. A litván hatóságok szerint más országok állampolgárait is felkérhetik a kérdőív kitöltésére.

A feltett kérdések listáján egyebek között az iskolai háttér, esetleges katonai szolgálat, üzleti kapcsolatok és korábbi tevékenységek után fognak érdeklődni a NATO, illetve nem uniós tagországokhoz fűződő viszonyon kívül.

„A külföldinek, aki Litvániába akar jönni vagy itt tartózkodni, őszintének és nyíltnak kell lennie a kérdőív kitöltésénél. Egy ilyen személynek meg kell mutatni, hogy hajlandó együttműködni a fogadó országgal, amely megengedi számára azt, hogy a területén tartózkodjon” – jelentette ki Evelina Gudzinskaite, a litván bevándorlási hivatal vezetője. Hozzátette, hogy a kérdőív bizonyos további biztonsági intézkedésként fog szolgálni.

Litvánia a kalinyingrádi orosz exklávé mellett Fehéroroszországgal is határos. Idén a balti állam 3415 ideiglenes tartózkodási engedélyt és 2769 vízumot állított ki orosz állampolgárok részére. Fehérorosz állampolgárok esetében 22 890 ideiglenes tartózkodási engedélyt és 1961 vízumot.
 

Kapcsolódó írásaink