Külföld

A bírák kinevezési rendjének módosítására tett javaslatot Izraelben a Zsidó Erő

A tervezett igazságügyi átalakítások részét képező törvényjavaslat megszüntetné az ügyvédi kamara kinevezéseit

Izraelben az jobboldali Zsidó Erő nevű (Ocma Jehudít) párt képviselője törvényjavaslatot nyújtott be vasárnap, amellyel megváltoztatnák a bírák kinevezési rendjét – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

A bírák kinevezési rendjének módosítására tett javaslatot Izraelben a Zsidó Erő
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Az új bírákat kiválasztó kilenctagú bizottság a jelenlegi törvény szerint négy politikusból, az Izraeli Ügyvédi Kamara két választott képviselőjéből és három legfelsőbb bírósági bíróból áll.

A várhatóan hivatalba lépő kormány tervezett igazságügyi átalakításainak részét képező törvényjavaslat megszüntetné az ügyvédi kamara kinevezéseit, és helyettük az igazságügyi miniszter által javasolt és a kormány által jóváhagyott két ügyvédet nevezne meg.

Izraelnek nincs egységes keretbe foglalt alkotmánya, ezért az alaptörvények határozzák meg az állam működésének szabályait. A bírói kinevezéseket az alkotmány szerepét ellátó egyik, az igazságszolgáltatásról rendelkező alaptörvény határozza meg.

A tervezett intézkedések bírálói és izraeli jogtudósok arra figyelmeztettek, hogy a jobboldali pártoknak az igazságszolgáltatás átalakítására vonatkozó lépései felboríthatják a fékek és ellensúlyok rendszerét a hatalmi ágak között.

A Zsidó Erő párthoz tartozó Jichák Vasszerlauf törvényjavaslatát azzal indokolta, hogy a tervezet korrigálja azt az „erkölcsi torzulást", miszerint a nem demokratikusan választott ügyvédi kamarai tagok beleszólhatnak a bírák kinevezésébe. Ehelyett azt javasolja, hogy ezt a jogkört az igazságügyi miniszterre ruházzák át.

A legutóbbi választásokon győztes jobboldali blokk, a Likud és partnerei, a Zsidó Erő és a Vallásos Cionizmus változtatásokat sürgetnek az alkotmánybíróság szerepét is ellátó legfelsőbb bíróság bíráit is kinevező bizottságban.

A Vallásos Cionizmus októberben kiadott átfogó igazságügyi reformtervezetében a jelenlegi kilenc helyett 10 tagúvá bővítené a grémiumot, amely hét politikusból és három bíróból állna, akik közül kettőt az igazságügyi miniszter választ ki. Az igazságügyi miniszter vezetné a testületet, amelyben a legfelsőbb bíróság elnöke lenne az egyetlen, nem politikus által kinevezett tag. A testületben hat képviselő ülne, közülük négyen a kormánykoalícióból, ketten pedig az ellenzék soraiból kerülnének ki.

A Likud júniusban bemutatott törvényjavaslata teljesen megszüntetné a bírák személyét meghatározó testületet, és a kormány javaslatára, a parlament jóváhagyásával nevezné ki a bírákat.
 

Kapcsolódó írásaink