Külföld

B–21 Raider: bemutatta legújabb lopakodó atombombázóját a Pentagon

Harminc év után az első új bombázója az amerikai hadseregnek – VIDEÓ

Az Egyesült Államok is folyamatosan lépést tart a megállíthatatlanul fejlődő katonai technológiával, legtöbbször Washington diktálja a fejlődés tempóját. Most épp arra a kihívásra akarnak választ adni, amelyet Kína jelent számukra – írja a Liner.hu.

B–21 Raider: bemutatta legújabb lopakodó atombombázóját a Pentagon
A B–21 Raider a Northrop Grumman 42-es légierőművében, Palmdale-ben
Fotó: AFP/Frederic J. Brown

Hosszú évek titkos fejlesztését követően a pénteki nap folyamán bemutatta az Egyesült Államok a legújabb atomkapacitású lopakodó bombázóját, a B–21 Raidert, amely harminc év után az első új bombázója az amerikai hadseregnek – írja azAP hírügynökség.

A hírügynökség beszámolója szerint jelenleg a program szinte minden aspektusa titkosított és ez a Pentagon válaszának tekinthető arra az esetre, amennyiben Kínával fegyveres konfliktusra kerül sor a jövőben.

Objektum doboz

„Ez nemcsak egy újabb repülő. Ez a mindenki által oly imádott köztársaság megvédése amerikai elkötelezettségének megtestesülése” – fogalmazott a szűk körű bemutató során Lloyd Austin védelmi miniszter.

A B–21-es lopakodó bombázó része annak az amerikai modernizációs programnak, amelynek keretében korszerűsítik az úgynevezett nukleáris triádot, amelynek szintén részei a silóból kilőhető, atomkapacitású ballisztikus rakéták és a tengeralattjáróról kilőhető robbanófejek.

Kína okozza a fejfájást, a B–21-es pedig az első pirula aszpirin.

A különböző hírszerzési felmérések szerint Kínának legkésőbb 2035-ig 1500 darab atomfegyvere lehet készleten, ráadásul a hiperszonikus-, a kiber- és az űrfegyverkezés terén is folyamatosan rohamléptekben haladnak előre.

Az éves Kína-jelentésében a Pentagon ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ezek a fejlesztések a „legnagyobb hatású és rendszerszintű kihívást jelentik az amerikai nemzetbiztonságra, valamint a nyitott és szabad nemzetközi rendszerre”.

A Northrop Grumman által fejlesztett B–21-es alapvetően a B–2-es bombázót veszi alapul, ám a vállalat vezérigazgatója szerint a működése rendkívül fejlett az elődjéhez képest, szoftverek tekintetében a világ legjobbjai között van.

Kapcsolódó írásaink