Külföld

Szerbiára is szükség van!

Aleksandar Vučić Várhelyi Olivérrel tárgyalt

A bővítés az Európai Unió három legfontosabb feladatainak egyike, ezért is lesz jelentős a december 6-i tiranai csúcs. A találkozót az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok vezetői részvételével tartják meg, és nagyon fontos, hogy Szerbia is ott legyen azon.

Szerbiára is szükség van!
Várhelyi Olivér Szarajevóban is tárgyalt a napokban
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Samir Jordamovic

Szerbiára is szükség van a tiranai asztalnál – jelentette ki pénteken Belgrádban Várhelyi Olivér. Az EU bővítéséért felelős biztos a december 6-i tiranai csúcs előtt személyesen tárgyalt Aleksandar Vučić szerb elnökkel, Vladimir Orlić házelnökkel, Ana Brnabić kormányfővel és Ivica Dačić külügyminiszterrel.

A találkozón szó volt Vučić csütörtök esti, nagy visszhangot kapott bejelentéséről, miszerint hazája képviselői nem vesznek részt az eseményen. Döntését az befolyásolta, hogy az EU nem marasztalta el Albin Kurti döntését, miszerint Nenad Rašićot, a koszovói Progresszív Demokrata Párt elnökét nevezte ki kormánya új nemzeti közösségi és visszatelepülés-ügyi miniszterének.

Rašić kinevezése szégyenletes, hisz kevesebb mint egy százalékot nyert a választásokon, akárcsak a listáján szereplő Rada Trajković. Mindez arra utal, hogy a koszovói döntéshozók semmi mást nem akarnak, mint elüldözni a szerbeket – hangoztatta akkor Aleksandar Vučić. Hozzátette, egyáltalán nem biztos, hogy fogadja a Várhelyi Olivért.

A találkozó pénteken mégis létrejött, ami után Vučić egyebek mellett elmondta, minden külpolitikai témát érintettek, emellett megértette Várhelyi azon megjegyzéseit, amelyeket Szerbia uniós külpolitikájával kapcsolatban tett.

Várhelyi Olivér rámutatott, a szerb elnökkel két sürgető kérdésről is tárgyalt – az energetikáról és a migrációról. Előbbivel kapcsolatban leszögezte, Brüsszel 2,5 milliárd euróval (1022 milliárd forint) támogatja a nyugat-balkáni térséget annak érdekében, hogy a régió kezelni tudja az energiaválság miatt kialakult helyzetet. A következő év elején Szerbia ebből 165 millió eurót (67,5 milliárd forint) kap a háztartások támogatására, a többi pénzeszközzel pedig az energetika területén megvalósuló infrastrukturális fejlesztéseket és építkezéseket támogatják. Ezekkel Szerbia energiahordozók tekintetében az EU számára is belépési pont lehetne. A migrációval kapcsolatban pedig közölte, senki nem tudja egyedül megállítani az illegális bevándorlókat, ezért összefogásra van szükség.

A találkozót követő sajtótájékoztatón kiderült, a szerb elnök a napokban dönt arról, hogy korábbi – hirtelen haragú – kijelentésével ellentétben végül elmegy-e a tiranai csúcsra. Mint mondta, Koszovó kapcsán elég a két oldalról szóló meséből, mi semmi mást nem tettünk az utóbbi időszakban, mint hogy tüzet oltottunk. Végül hozzátette, az uniós biztos és a szerb kormányfő szerint is el kell menni tárgyalni Tiranába, de ő erről még nem hozott végleges döntést.

Kapcsolódó írásaink