Külföld

Putyin is. Biden is kész tárgyalni, de...

Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott a tárgyalásokra Oroszország érdekeinek biztosítása érdekében, de a Kreml szerint az Egyesült Államokkal nehéz kompromisszumot találni – közölte a Kreml. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kész beszélni az orosz elnökkel, ha érdeklődést mutat az ukrajnai háború befejezése iránt.

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden csütörtökön, miután Emmanuel Macront fogadta a Fehér Házban, kijelentette: nem tervezi ugyan, hogy azonnal kapcsolatba lépjen Vlagyimir Putyinnal, de kész beszélni az orosz elnökkel, ha érdeklődést mutat az ukrajnai háború befejezése iránt, de ezt is csak a NATO-szövetségesekkel egyeztetve tenné. Az amerikai államfő szerint „ennek a háborúnak egyféleképpen lehet véget vetni, racionális módon: Putyin kivonul Ukrajnából”.

„Kész vagyok Putyin úrral beszélni, amennyiben valóban úgy döntene, hogy megoldást keres arra, miként tudna véget vetni a háborúnak. Eddig nem tett így" – mondta Joe Biden amerikai elnök.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott a tárgyalásokra Moszkva érdekeinek biztosítása érdekében” – közölte a Kreml az amerikai elnök kijelentéseire reagálva.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azonban hozzátette, nehéz közös alapot találni a tárgyalásokhoz, mivel Oroszország a sajátjának vall új területeket Ukrajnában, amelyeket az Egyesült Államok nem ismer el.

Céljaink elérése érdekében Putyin nyitott a tárgyalásokra minden féllel. A legelőnyösebb út a céljaink diplomáciai úton való elérése – közölte a Kreml.

Arra a kérdésre, Oroszország készen áll-e arra, hogy csaknem tíz hónapos háború után elhagyja Ukrajnát, a szóvivő csak annyit mondott, „a különleges katonai művelet folytatódik”.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő arról is beszélt, hogy amennyiben az Egyesült Államok csak azzal az egy feltétellel hajlandó tárgyalni, ha Oroszország kivonul Ukrajnából, akkor a Kreml nem áll készen a békés tárgyalásokra, hiába volt Vlagyimir Putyin általában véve nyitott a kapcsolatfelvételre. Felidézte Joe Biden amerikai elnök szavait, melyek szerint a tárgyalások „csak azután lehetségesek, ha Putyin elhagyta Ukrajnát”.

Kapcsolódó írásaink