Külföld

Putyin is. Biden is kész tárgyalni, de...

Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott a tárgyalásokra Oroszország érdekeinek biztosítása érdekében, de a Kreml szerint az Egyesült Államokkal nehéz kompromisszumot találni – közölte a Kreml. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kész beszélni az orosz elnökkel, ha érdeklődést mutat az ukrajnai háború befejezése iránt.

Putyin is. Biden is kész tárgyalni, de...
A béke még messze van, de már tárgyalnának
Fotó: Die Welt

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden csütörtökön, miután Emmanuel Macront fogadta a Fehér Házban, kijelentette: nem tervezi ugyan, hogy azonnal kapcsolatba lépjen Vlagyimir Putyinnal, de kész beszélni az orosz elnökkel, ha érdeklődést mutat az ukrajnai háború befejezése iránt, de ezt is csak a NATO-szövetségesekkel egyeztetve tenné. Az amerikai államfő szerint „ennek a háborúnak egyféleképpen lehet véget vetni, racionális módon: Putyin kivonul Ukrajnából”. 

„Kész vagyok Putyin úrral beszélni, amennyiben valóban úgy döntene, hogy megoldást keres arra, miként tudna véget vetni a háborúnak. Eddig nem tett így" – mondta Joe Biden amerikai elnök.

 „Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott a tárgyalásokra Moszkva érdekeinek biztosítása érdekében” – közölte a Kreml az amerikai elnök kijelentéseire reagálva.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azonban hozzátette, nehéz közös alapot találni a tárgyalásokhoz, mivel Oroszország a sajátjának vall új területeket Ukrajnában, amelyeket az Egyesült Államok nem ismer el.

Céljaink elérése érdekében Putyin nyitott a tárgyalásokra minden féllel. A legelőnyösebb út a céljaink diplomáciai úton való elérése – közölte a Kreml.

Arra a kérdésre, Oroszország készen áll-e arra, hogy csaknem tíz hónapos háború után elhagyja Ukrajnát, a szóvivő csak annyit mondott, „a különleges katonai művelet folytatódik”.

TASZSZ orosz hírügynökség szerint Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő arról is beszélt, hogy amennyiben az Egyesült Államok csak azzal az egy feltétellel hajlandó tárgyalni, ha Oroszország kivonul Ukrajnából, akkor a Kreml nem áll készen a békés tárgyalásokra, hiába volt Vlagyimir Putyin általában véve nyitott a kapcsolatfelvételre. Felidézte Joe Biden amerikai elnök szavait, melyek szerint a tárgyalások „csak azután lehetségesek, ha Putyin elhagyta Ukrajnát”.

Kapcsolódó írásaink