Külföld

Nógrádi György: Sok orosz–amerikai tárgyalás folyik a háttérben

Egyre többen szorgalmazzák a tűzszünet megkötését

Ha most republikánus győzelem lesz, akkor elkezdődhetnek a béketárgyalások, ha nem, akkor majd két év múlva – emlékeztetett a Hír T– műsorában Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő a herszoni kivonulás okáról is beszélt. 

Nógrádi György: Sok orosz–amerikai tárgyalás folyik a háttérben
Nógrádi György
Fotó: MH

Az amerikai félidős választások eredményétől függően az amerikai elnök hatáskörét be lehet korlátozni – hívta fel a figyelmet Nógrádi György a Hír TV műsorában. A biztonságpolitikai szakértő kiemelte: megakadályozható lesz a pénz és a fegyver szállítása is Ukrajnának. 

Emlékeztetett, az oroszok azt mondták, hogy ha most republikánus győzelem lesz, akkor elkezdődhetnek a béketárgyalások, ha nem, akkor majd csak két év múlva. Kiemelte, Európa nem bír ki még két évet, a németek 54 százaléka azt nyilatkozta, hogy nem tudják fizetni a számlákat. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy sok orosz–amerikai tárgyalás folyik a háttérben, ami nem kap sajtónyilvánosságot, amelyek a fegyverkorlátozásokról szólnak. Az oroszok amerikai hadifoglyokat adtak ki, természetesen ellenszolgáltatás jegyében – tette hozzá.

A herszoni kivonulásról elmondta, az oroszok úgy értékelték, hogy a Dnyeper folyón nehéz odajuttatni az utánpótlást, az ott lévő oroszok ki vannak szolgáltatva, ha ott maradnának, az hatalmas emberveszteséggel járna. 

Herson
A Herszonban maradás hatalmas veszteséggel járna az oroszok számára
Fotó: AFP/Celestino Arce

A szakember kifejtette, az elmúlt egy-két napban nagyon sok változás történt, innentől Putyin fogja felügyelni, hogy milyen csapatok mit kaphatnak meg, míg az, aki hajlandó szolgálni az orosz csapatoknál, havi 1,280 millió forintos fizetést kap. 

Megjegyezte, egyre többen szorgalmazzák a békét, a Türk Tanács valamennyi országa és az Arab Liga 22 tagja is szeretné, ha tűzszünet lenne. 

Ukrajna Európai Unió- és NATO-csatlakozásáról elmondta, több ponton sem tesznek eleget a kritériumoknak, többek között nem biztosítják a nemzetiségi jogokat sem a magyaroknak, sem az oroszoknak. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom