Külföld

Új központja van a muravidéki magyarságnak

Ünnepélyes keretek között adták át a Muravidéken található Völgyifalui Tájházat. Szintén térségi hír, hogy a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Tanácsa elfogadta a 2023-as évre javasolt munka- és pénzügyi tervet.

Új központja van a muravidéki magyarságnak
Az épületet kívül-belül felújították
Fotó: A Völgyifalui Tájház közösségi oldala

Jelentős, a szlovéniai magyar kisebbség életét befolyásoló beruházásról adott hírt a Muravidéki Magyar Rádió. Mint az orgánum honlapján olvasható, a Lendva község Magyar Nemzeti Önkormányzata által megvásárolt és tájházzá alakított épület felújítása közel hatszázezer euróba került. A projekt a szlovén és a magyar kormány közös támogatásával jött létre.

A riport szerint az ünnepélyes megnyitót a helyi népdalkör előadása színesítette, a tájház megtekintését követően pedig kézműves foglalkozás várta az érdeklődőket. Ugyancsak térségi hír, hogy rendkívüli ülést tartott a szlovéniai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Tanácsa. A testület tagjai elfogadták a 2023-as évre javasolt munka- és pénzügyi tervet, amelyről a szlovén Kulturális Minisztérium dönt majd véglegesen. Az intézmény vezetése ugyanakkor attól tart, hogy jövőre - különösen a magyarországi pályázatokból - a korábbinál kevesebb forráshoz tudnak majd hozzájutni.

Kapcsolódó írásaink