Külföld

Szomorú évforduló Szentlászlón

Gyertyagyújtással és koszorúzással emlékeztek meg Szentlászló harmincegy esztendővel ezelőtti elestére a településen. Az eseményen részt vett Tomo Medved miniszterelnök-helyettes, a horvát honvédőkért felelős tárca első embere is.

Szomorú évforduló Szentlászlón
Vukovár (képünkön) elfoglalása után a magyar községek védelme még nehezebbé vált
Fotó: Hemis via AFP

A kelet-szlavóniai Szentlászlót 1991 nyarától egészen november végéig százötvenkét napon át ostromolták a Jugoszláv Néphadsereg egységei és a szerb martalócok, paramilitáris csoportok, élükön a hírhedt Željko Ražnjatović Arkannal. Mint a horvátországi magyarság portálja, a Képesújság cikkéből kiderül, a közeli Vukovár eleste után a csata még hevesebbé vált.

A falu házait szinte földig rombolták, és a református templom is erre a sorsra jutott. A maroknyi, főként helyi magyarokból és horvátokból álló fegyveres csapat 1991. november 24-ig még tartani tudta állásait, majd a még ottmaradt lakosokkal együtt éjszaka kitört a gyűrűből. Az ostrom negyvennyolc halálos áldozatot követelt, tizenöt ember hollétéről pedig a mai napig nem tudni semmit. Emléküket a falu központjában felállított emléktábla is őrzi, amelynél a helybéliek és az áldozatok hozzátartozóival együttérző látogatók rendszeresen leróják kegyeletüket a tragédia évfordulóján.

Az idei megemlékezésen részt vett Tomo Medved miniszterelnök-helyettes, a horvát honvédőkért felelős tárca első embere is.

Kapcsolódó írásaink