Külföld

Tíz évvel a baltás gyilkos kiadatása után helyreállítjuk a diplomáciai kapcsolatainkat Örményországgal

A baltás gyilkos kiadatása után tíz évvel újra helyreállítjuk a diplomáciai kapcsolatainkat Örményországgal

Megállapodás született a magyar–örmény diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

Tíz évvel a baltás gyilkos kiadatása után helyreállítjuk a diplomáciai kapcsolatainkat Örményországgal
Magyar–örmény külügyminiszteri találkozó Lódzban
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter a lengyelországi Lódzba, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának ülésére utazott, és közösségi oldalára feltöltött bejegyzése szerint tárgyalt Ararat Mirzoján örmény külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter bejegyzésében emlékeztetett arra: több mint tíz esztendeje, hogy megszakadtak a magyar–örmény diplomáciai kapcsolatok.

A diplomáciai kapcsolatok még 2012-ben szakadtak meg a két ország között, miután Ramil Safarov 2004-ben Budapesten baltával szétverte a fejét egy örmény katonának, aki vele együtt a NATO egyik nyelvtanfolyamán vett részt Magyarországon. 2012-ben teljesen váratlanul az Orbán-kormány kiadta Azerbajdzsánnak a baltás gyilkost azzal a feltétellel, hogy büntetését nem változtathatják meg. Safarovot hazatérésekor azonban ünnepelve fogadták, azonnal elnöki kegyelemben részesült, majd alezredessé is kinevezték. A botrányos kiadatás miatt Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal.

„Immáron több mint tíz esztendeje, hogy megszakadtak a magyar–örmény diplomáciai kapcsolatok. Több előkészítő tárgyalás és kölcsönös gesztusok után azonban a mai napon örmény külügyminiszter kollégámmal megállapodtunk diplomáciai kapcsolataink helyreállításáról. Két keresztény ország esetében ez így helyes” – írta Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon.

Szijjártó Péter jelezte: a következő lépés a nagykövetek kölcsönös kinevezése lesz.

Fontos összekötő kapocs a két ország között a Magyarországon élő örmény nemzeti közösség, amelynek támogatását a magyar kormány az elmúlt időben jelentősen megnövelte – írta a miniszter, hozzátéve, hogy a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása megnyitja az utat a kereskedelmi, kulturális, oktatási és turisztikai együttműködés előtt.

Kapcsolódó írásaink