Külföld

Nőtt a nemi abúzusok száma Bécsben

Az emelkedés hátterében a migrációs folyamat erősödése állhat

A Századvég legfrissebb elemzése öt bécsi nemi abúzusos eset kapcsán a bevándorlás és a romló bűnözési statisztikák közötti összefüggéseket tárja fel. A beszámolók alapján ezek az esetek két héten belül történtek az osztrák fővárosban, az elkövetők pedig minden valószínűség szerint bevándorló férfiak voltak. Kérdésként merülhet fel, hogy vajon van-e összefüggés a migrációs folyamat erősödése és az erőszakos bűnözés számainak növekedése között a baloldali vezetésű város egyes kerületeiben.

Nőtt a nemi abúzusok száma Bécsben
Tízből három ember nem érzi magát biztonságban az osztrák fővárosban
Fotó: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko

A Századvég elemzése kiemeli, hogy a bécsi hatóságok által közölt számok azt mutatják, hogy bár 2021-ben egyes számokat tekintve a megelőző évhez képest biztatóbb kép rajzolódott ki a bűnözési statisztikákban – kevesebb szabálysértés, kevesebb befejezett emberölés, könnyű testi sértések számának minimális emelkedése –, aggodalomra is bőven van ok.

A kiber- és gazdasági bűnözési esetek mellett a súlyos testi sértések, bejelentett rablások és nemi erőszakok száma is jelentős emelkedést mutatott, vagyis összességében Bécsben az erőszakos bűncselekmények statisztikája romlott.

Emellett azzal is foglalkozik az elemzés, hogy az elmúlt évtized felmérései alapján a fővárosiak biztonságérzete látványosan hullámzott, ám elmondható, hogy 2019-ben 10-ből 3 ember nem érzi magát biztonságban a fővárosban.

Egyes, a bevándorlók által sűrűbben lakott kerületekben a bűnözési statisztikák rosszabbak, mint a bécsi átlag.

A külföldön született lakosság aránya és a bűncselekmények számának emelkedése közötti összefüggés okán az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) azt követeli, hogy

a jogaikkal visszaélő külföldieket gyorsított eljárással ki kell vinni az országból.

Ez a fajta szigorú fellépés azonban az osztrák politika többi szereplőjétől nem várható. A baloldali pártok Európa-szerte (így Ausztriában is) bíznak abban, hogy az országban élő migránsok könnyített állampolgárság-szerzésük után hálából a baloldali szavazótábort fogják gyarapítani.

Ezért a baloldal az európai lakosság érdekeinek, így például a Bécshez hasonló nagyvárosokban élők biztonságának háttérbe szorítását sem tekinti túl nagy árnak.

A Századvég teljes elemzése ITT olvasható

Kapcsolódó írásaink