Külföld

Senki nem használhatja fegyverként az élelmiszer-ellátást

A geopolitikai harcok humanitárius válságba fordulására figyelmeztetett csütörtökön az indiai miniszterelnök a The Telegraph című brit lapban megjelent véleménycikkében, egyúttal óvott attól, hogy az élelmiszer-ellátást bárki fegyvernek használja.

Senki nem használhatja fegyverként az élelmiszer-ellátást
Narendra Modi
Fotó: AFP

„A legnagyobb nehézségeket, tehát az éghajlatváltozást, a terrorizmust és a járványokat nem harcban, hanem együttműködéssel lehet legyőzni – szögezte le Narendra Modi, aki – bár senkit nem nevezett néven – megismételte a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz szeptemberben címzett szavait: nem a háborúk korát éljük. „A világ a zéróösszegű játszmákba ragadt bele" – fogalmazott a kormányfő.

Az Oroszország által februárban megindított ukrajnai háború súlyos csapást mért a világ élelmiszer-ellátási láncaira, ugyanis a szemben álló felek a világ legjelentősebb gabonaexportőrei közé tartoznak. A háború kezdete óta az ukrán gabona fekete-tengeri exportja megbénult, ami az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) szerint világszerte több tízmillió embernek okozott súlyos élelemhiányt.

Csütörtöktől India tölti be a G20-országcsoport soros elnöki tisztségét, és ezzel kapcsolatban Modi leszögezte: Újdelhi „az élelmiszer, a műtrágya és az egészségügyi termékek globális ellátóláncának politikamentesítésén fog dolgozni a humanitárius katasztrófa elkerülése végett".

Egyúttal felszólította a világ kormányait: emberközpontú globalizáció megteremtésén dolgozzanak.

Kiemelte: India sürgeti a nagyhatalmakat, hogy folytassanak őszinte párbeszédet a tömegpusztító fegyverek jelentette veszélyekről.
Újdelhi emellett helyet szeretne biztosítani a déli félteke országainak is a G20 megbeszélésein, „az ő hangjukat ugyanis ritkán hallják meg" – tette hozzá Modi. A G20-csoportot India mellett Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Olaszország, Indonézia, Japán, Mexikó, Dél-Korea, Oroszország, Szaúd-Arábia, a Dél-afrikai Köztársaság, Törökország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az Európai Unió alkotja. India Indonéziától vette át a G20 soros elnöki tisztségét.
Modi kitért a koronavírus-járványra is, azt vetve a gazdag országok szemére, hogy maguknak halmozták fel a vírus elleni oltóanyagokat.

Kapcsolódó írásaink