Külföld

Borrell: Az EU több mint 1 millió eurót biztosít Ukrajna aknamentesítésére

Új biztonsági rendet kell építeni Európában

Az Európai Unió (EU) több mint 1 millió eurót biztosít az Oroszország által megtámadt Ukrajna aknamentesítésére – jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön a lengyelországi Lódzban.

Borrell: Az EU több mint 1 millió eurót biztosít Ukrajna aknamentesítésére
Borrel azért ment az EBESZ ülésére, hogy részt vegyen az Ukrajna elleni orosz agresszió elítélésében.
Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency via AFP

Borrell ezt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri tanácsának kétnapos lódzi ülése előtt közölte. Újságírókkal mondta el : azért jött az EBESZ ülésére, hogy részt vegyen az Ukrajna elleni orosz agresszió elítélésében.

Úgy látja: a támadás „mind a nemzetközi jog, mind az EBESZ szabályainak megsértését jelenti. Oroszország háborút hozott Európába”.

Új biztonsági rendet kell építeni Európában, mivel az eddigit Oroszország teljesen lerombolta – mondta Borrell.

Szükségesnek nevezte azok felelősségre vonását, akik kiváltották a háborút.

Az EU már szorosan együttműködik az ukrán ügyészséggel az Ukrajnában elkövetett bűncselekményekre vonatkozó bizonyítékok összegyűjtése érdekében – erősítette meg a főképviselő.

Ukrajna háború utáni újjáépítéséről szólva Borrell felidézte: az EU eddig közel 20 milliárd eurót fagyasztott be az orosz oligarchák és a moszkvai vezetést támogató személyek vagyonából, és ellenőrzés alatt tart mintegy 300 milliárd eurót is az Orosz Központi Bank eszközeiből.

„Ezt az összeget Ukrajna újjáépítésére kell felhasználni” – jelentette ki, hozzátéve: meg kell vizsgálni a befagyasztott orosz vagyon átadásának lehetőségét Ukrajna újjáépítésére, az ügyről Lódzban az EBESZ-országok külügyminisztereivel fog egyeztetni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom