Külföld

Az iráni hatóságok egyórás határidőt szabtak a helyreigazításra a médiában

Iránban hónapok óta országos tüntetések zajlanak

A hatóságok egyórás határidőt szabtak a helyreigazításra „félretájékoztatás esetén" – jelentette csütörtökön a helyi média az iráni nemzeti kibervédelmi hatóság közlése alapján.

Az iráni hatóságok egyórás határidőt szabtak a helyreigazításra a médiában
Ayatollah Ali Khamenei iráni legfelsőbb vezető
Fotó: AFP

Emellett a médiumoknak a hírek kiadását követő 24 órán belül ismertetniük kell azok hátterét.

A kibervédelmi hatóság felügyeletét Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője látja el egy általa létrehozott tanács révén. Az internet veszélyeivel foglalkozó tanácsot a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró szervezet cenzúrahatóságnak minősítette. Az RSF a globális sajtószabadságot vizsgáló éves jelentésében Iránt idén a 178. helyre sorolta a világ országai között, Irán mögött már csak a kelet-afrikai Eritrea és Észak-Korea van.

Iránban hónapok óta országos tüntetések zajlanak. A tiltakozások annak hatására kezdődtek el, hogy a 22 éves Mahszá Amíni az erkölcsrendészet fogságában szeptember közepén életét vesztette. A fiatal lányt azért vették őrizetbe, mert nem megfelelően takarta el a haját, ezzel megsértette a nők viseletére vonatkozó szigorú előírásokat. A HRANA hírügynökség múlt heti közlése szerint eddig legkevesebb 445 ember lelte halálát a rendőrség által rendszeresen szétvert tüntetéseken.

Kapcsolódó írásaink