Külföld

Az amerikai képviselőház elfogadta a vasút teljes leállásával fenyegető sztrájkot megakadályozó törvényt

Az amerikai képviselőház kétpárti támogatással fogadta el, hogy a vasúti alkalmazottak jogállását szabályozó, ötéves megállapodás törvényerőre emelkedjen, és ezzel elkerülhetővé váljon a teljes vasúti közlekedést megbénító sztrájk.

Az amerikai képviselőház elfogadta a vasút teljes leállásával fenyegető sztrájkot megakadályozó törvényt
Képünk illusztrácció
Fotó: MH

A kongresszus 435 tagú alsóházában 290 támogató és 137 ellenző szavazattal ment át a javaslat, ami azután került a törvényhozók elé, hogy Biden elnök hétfőn kongresszusi hatáskörbe utalta. Ahhoz, hogy a vasúti dolgozók munkakörülményeit meghatározó, kötelező erejű törvény megszülessen, a javaslatot még a héten a 100 tagú felsőháznak, a szenátusnak legalább 60 százalékos többséggel el kellene fogadnia. Az 50 republikánus szenátor közül 10 szavazatára van szükség ehhez.

A republikánusok egyelőre azt közölték, hogy csütörtökön elképzelhetőnek tartják a voksolást, emellett többen közülük élesen bírálták Joe Biden elnököt, hogy a kormányzati közvetítés kudarca után a kongresszusra terheli a felelősséget. Az elnök hétfőn közleményt tett közzé, amelyben szakszervezetpárti elnöknek nevezte magát, de kénytelennek mondta felülírni a rendes eljárásmódot sok millió amerikai munkahelyre hivatkozva, és a kongresszusra bízva, hogy elfogadja a szakszervezetek és vasúti munkaadók között korábban született előzetes megállapodást.

Az öt évre szóló előzetes egyezség, amelyet még szeptemberben fogadtak el, 24 százalékos bérfejlesztésről és egyéb jutatásokról szól, ugyanakkor nem tartalmazza a több érdekképviselet által követelt, évente hét nap fizetett betegszabadságot.

A 12 nagy vasutas szakszervezet közül négy elutasította a megállapodás aláírását, ami azt jelenti, hogy a teljes vasúti hálózat leállhat.

Amennyiben a jövő héten megállna a vasúti közlekedés, az napi 7 millió utas és 6300 vagonnyi áru szállítását bénítaná meg a karácsonyi ünnepek előtti áruforgalmi csúcsszezonban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom