Külföld

A baloldali gyűlöletkampányra az olaszok sem vevők

Baloldali pártok támogatásával szerveztek feminista tüntetést Rómában, amelyet a szervezők Giogia Meloni miniszterelnök elleni támadásra igyekeztek felhasználni. Ám elemzők szerint az ilyen, gyűlölködő támadások csak növelik a többség szimpátiáját Meloni iránt.

A baloldali gyűlöletkampányra az olaszok sem vevők
Giorgia Meloni olasz kormányfő
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

Olaszországban köztudottan hevesebbek az emberek reakciói, mint az északi államokban, ám még ebben a közegben is nagy felháborodást keltett a hétvégén Rómában tartott feminista tüntetés, amelyet a nők elleni erőszakkal szemben hirdettek meg, ám az erőszakra buzdító jelszavak ellentétes hatásokat váltottak ki.

Az ll Giornale tudósítója csendben, megbújva követte a római feministák gyakran mocskolódással vegyített demonstrációját, és kommentárjában úgy fogalmazott: „ezek sem kiköpni, sem lenyelni nem képesek Giogia Meloni miniszterelnökké történt kinevezését”.

A tüntetés szervezői, élükön Laura Boldrinival, a Demokrata Párt politikusával ugyan igazán jelentős tömeget nem tudtak mozgósítani, de a gyűlölködő kifejezésekkel, mint például „fasiszta Meloni, te vagy az első a listán”, vagy a minden határt átlépő „kizabáljuk a szívedet” jelszavakkal kétes értékű figyelmet vívtak ki maguknak.

„Micsoda arcátlan képmutatás ez, így akarnak tenni a nők elleni erőszakkal szemben. Sértegetnek és bemocskolnak más nőket, a legantifeministább feministákkal állunk szemben”

– mondta el véleményét Augusta Montaruli egyetemi és kutatásfejlesztési helyettes államtitkár.  

Az Olasz Testvérek Párt alelnöke és parlamenti képviselő Massimo Ruspandini elgondolkodtatónak nevezte a Melonival szembeni fellépést. „A sokadik gyűlöletüzenet után érdekes lenne megismerni Laura Boldrini, a Demokrata Párt és a feministák valódi elképzeléseit. Különleges, hogy a nők elleni erőszakkal szembeni tüntetésen az Olaszország első női miniszterelnöke elleni erőszakot dicsérik, sőt magasztalják."

Érthetetlen a baloldali szervezetek, egyesületek hozzáállása a tüntetések hangneméhez. Senki sem vonja kétségbe a folyamatos küzdelem szükségszerűségét a nők jogaiért, ám az ott elhangzott mondatok nem erről szólnak. A baloldal harcias stratégiája a mérsékeltebb szimpatizánsaik között sem aratott elismerést.

Az Il Giornale vélemény rovatában megjelent több száz hozzászólás alapján ki lehet jelenteni, hogy

a többség szerint a baloldalnak is tudomásul kellene venni a választások eredményét,

amelynek köszönhetően Giogia Meloni lett Olaszország miniszterelnöke. Amennyiben Melonit meg szeretnék buktatni, elsőként szebb, jobb és megvalósítható, az olasz nép javát szolgáló ötletekkel kellene előállni.

Úgy tűnik, Olaszország most kezdi megtanulni, milyen eszközöket vet be a baloldal, ha elveszti a hatalmat, és megdöbbentő mennyire hasonlítanak a fellépéseik a Magyarországon vagy Lengyelországban már megismert módszerekhez.  

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom