Külföld

Pozitívból negatív hős lett a román orvos

Fellépett a Román Korrupcióellenes hatóság a covididőszak egyik legismertebb orvosával szemben. A vád szerint a Virgul Musta közkórházi asszisztenseket fogott be dolgozni a magánklinikáján azért, hogy azok napi három órában fizetős covidteszteket végezzenek.

Pozitívból negatív hős lett a román orvos
Virgul Musta, a covid elleni harc egyik arca volt
Fotó: Facebook.com

Virgul Musta temesvári főorvos nevét a koronavírus-járvány idején ismerhette meg a román lakosság, amikor a Victor Babeș járványkórház munkatársaként rendszeresen szerepelt a sajtóban. A férfi azonban újabban nem a róla szóló pozitív hírek okán került a figyelem középpontjába, hanem mert az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hivatali visszaélés vádjával állítja bíróság elé – olvasható a Főtér cikkében.

A vádhatóság szerint a doktor saját magánklinikájának hasznot hajtó tevékenységekkel bízta meg a közkórház három ápolónőjét, akik munkaidejükben a cégnek végeztek el fizetős covidteszteket, sőt még számlát is kiállítottak a szolgáltatásokról. Az asszisztensek 2020 júliusa és novembere között, általában naponta 7 és 10 óra között foglalkoztak a vállalat ügyeivel, megszegve ezzel a Victor Babeș kórházhoz köthető kötelezettségeiket, s fittyet hánytak a belső szabályzatra és a munkaköri leírásra is.

Az állami gyógyintézményt 12 173 lejnyi (1,1 millió forintnyi) kár érte a három asszisztens ténykedése által, míg a magánklinika, amelyiknek Virgul Musta az egyik részvényese, 172 508 lej (14,4 millió forint) haszonra tett szert jogtalanul. A DNA elrendelte, hogy zárolják a főorvos bankkártyáján a mintegy tizenkétezer lejnyi veszteségnek megfelelő összeget, az ügyiratot pedig átadta a Temes megyei bíróságnak. A Victor Babeș kórház annyit közölt, hogy nem fog beavatkozni az eljárásba polgári jogi igénnyel.

Kapcsolódó írásaink

Aggasztó vírusadatok érkeztek Európából

ĀKoronavírus. Románia nagyvárosaiban már nincs elég hely a kórházakban, Horvátországban és Ausztriában magas a napi fertőzöttek száma, de Németországban is nagyon sok az új eset