Külföld

Donja Gradinába kerül a Balkán legnagyobb műemléke

A jövő nemzedékei Donja Gradinában tanulhatnak a szerb nép nagy szenvedéséről. Nincs olyan helyi család, akit ne érintett volna a gyász.

Donja Gradinába kerül a Balkán legnagyobb műemléke
Közös gyertyagyújtás az egykori vesztőhelyen
Fotó: AFP/Stringer

Több éve beszélnek a Donja Gradinában megvalósuló projektről, de a legfontosabb dolog az, hogy a boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia legmagasabb tisztségviselői úgy döntöttek, hogy itt épüljön meg a Balkán legnagyobb műemlék-komplexuma, mert a volt Jugoszlávia területén itt veszett oda a legtöbb szerb – hangoztatta szerdán Radenko Reljić.

Kozarska Dubica polgármestere emlékeztetett, a horvát usztasák antifasiszták, zsidók és romák ezreit gyilkolták le a jasenovaci koncentrációs táborban és annak legnagyobb kivégzőhelyén, Donja Gradinában. Kozarska Dubicán és Potkozarjében pedig nincs olyan család, amelynek felmenői közül ne érintett volna valakit a rettenet – fogalmazott. Hozzátette, a táborban több mint tizenötezer gyereket is elpusztítottak.

Jasenovac ma Horvátországban, míg Donja Gradina a Boszniai Szerb Köztársaság területén található. A két emlékhelyet mindössze a Száva és pár száz méter választja el egymástól.

Kapcsolódó írásaink