Külföld

Bosznia-Hercegovina december közepén tagjelölti státuszt kaphat

Amennyiben folytatódik a gyors kormányalakítási folyamat Bosznia-Hercegovinában, az Európai Tanács akár már december 15-én tagjelölti státuszt adhatna a nyugat-balkáni országnak – hangsúlyozta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős uniós biztos a boszniai Szerb Köztársaság közszolgálati televíziójának (RTRS) szerda reggeli híradójában.

Bosznia-Hercegovina december közepén tagjelölti státuszt kaphat
Várhelyi Olivér: A bővítést folytatni kell
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Abdulhamid Hosbas

A diplomata hétfőn és kedden járt Bosznia-Hercegovinában, ahol az ország európai integrációjáról és jövőjéről tárgyalt. Az RTRS-nek adott interjúban rámutatott, hogy az Európai Tanács ülése előtt, december 6-án még tartanak egy EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozót Tiranában, ahol a térség országainak előrelépését és további terveit vitatják meg.

Várhelyi Olivér közölte: ha egyértelmű politikai akarat van arra, hogy az ország csatlakozzon az Európai Unióhoz, akkor maga a csatlakozási folyamat lehet gyors, és az ország képes lehet arra, hogy teljesítse a szükséges feltételeket.

Bosznia-Hercegovina 2008-ban írta alá az Európai Unióval a stabilizációs és társulási megállapodást, de ez csak hét évvel később lépett életbe, majd Szarajevó 2016-ban nyújtotta be az uniós tagság iránti kérelmét.

Kapcsolódó írásaink