Külföld

Áram nincs, optika van

Soha nem vezették be a villamosságot Bartinára - az optikai hálózat ugyanakkor eléri a települést. A helyeiknek aszfaltozott útjuk sincs - ellenben biciklisávot talán kapnak hamarosan.

Áram nincs, optika van
A falucska temploma
Fotó: Wikipedia

Igencsak furcsa viszonyok között élnek az ország egyik legelszigeteltebb településének számító Hunyad megyei Batrina községhez tartozó három tanya lakói. A hegyvidéki tanyákra még tíz éve kötötte be az optikai kábelt az akkor még Romtelecom névre hallgató szolgáltató, a hivatalos nyelvezetben megfogalmazott indoklás szerint azért, mert kiemelkedő fejlődési potenciált látott a vidékben - írta meg szerdán az Adevarul nyomán a Főtér.

Ám mivel a villanyáram azóta sem futott be Bartinára, az egész okafogyottá vált. Az oszlopok egy része azóta kidőlt, volt, amely a helybeliek földjeire, de olyan is akadt, amely valamelyik úton landolt.

Mivel aszfaltozott utak sincsenek, ezért a közlekedési helyzet sem túl rózsás. Ám az országos helyreállítási terv részeként idén arra kapott a község 1,3 millió lejt, hogy kerékpárutakat építsen a községközpont és a hozzá tartozó települések között. Így legalább lesz valamilyen aszfaltcsík a közelben, melyet igény szerint használhatnak.

Kapcsolódó írásaink