Külföld

Visszaütött a jótékony szándék Gyergyószentmiklóson

Végleg elszállították a gyergyószentmiklósi közterekről azokat a konténereket, amelyekbe a feleslegessé vált ruhaneműt és lábbelit helyezhették el a lakosok. Az intézkedés oka, hogy a jó szándékkal létrehozott gyűjtőpontok a nem megfelelő használat miatt szemétgócokká váltak.

Visszaütött a jótékony szándék Gyergyószentmiklóson
Szemétteleppé vált a konténerek környéke (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Hiába volt hasznos kezdeményezés Gyergyószentmiklóson a szegényeket támogató ruhagyűjtő konténerek kihelyezése, a dolog mégis elfajult, így eltüntették azokat a közterekről – írta meg kedden a Székelyhon. Az edényeket a Gyulafehérvári Caritas kezdeményezésére, egy újrahasznosítással foglalkozó céggel karöltve helyezték el 2014-ben. A lépésnek a szociálison túl ökológiai célja is akadt, lévén így óhajtották apasztani a településen keletkező háztartási hulladékok mennyiségét.

Az évek alatt azonban egyre több panasz érkezett a városházára amiatt, hogy a konténerek környékén a ruhák szemétté váltak. Akadtak ugyanis olyanok, akik kitanulták, miként lehet belemászni a dobozokba, ahonnét kidobálták annak a tartalmát, és elvitték, amit jónak találtak. Ez utóbbi akár még tolerálható lett volna, ám az már kevéssé, hogy amire nem volt szükségük, azt széthányták a földön. Így gyakorlatilag lassan de biztosan szemét- és járványgócokká váltak a konténerek övezte térségek.

Természetesen a lakosok továbbra is leadhatják megunt ruháikat, igaz, ezért be kell fáradniuk a caritas gyergyószentmiklósi telephelyére vagy a városgazdálkodás központjába.

Kapcsolódó írásaink