Külföld

Új börtön épülne a régi helyett Szabadkán

Ha minden jól megy, hamarosan eltűnhet Szabadka belterületéről a régi börtön. Az új létesítményt a város határába szánják.

Új börtön épülne a régi helyett Szabadkán
Börtönhangulat (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Patricia De Melo Moreira

A belgrádi Igazságügyi Minisztérium büntetés-végrehajtási igazgatósága azt tervezi, hogy új börtönt épít Szabadka külterületén a most meglévő helyett, amely a település központjában fekszik – írta meg kedden szerb Magločistač portál. Az beruházás a tervek szerint 2025-ben indulna. Az új „karcert” Sándor városrészen húzzák föl.

A projekt nagy részét az Európa Tanács Fejlesztési Bankja fizetné, míg a hiteligénylési eljárás jövő év júniusában indulhat. A lap megjegyzi, bár Szerbia jelentős pénzeket fektet a börtönök felszerelésébe mégis milliókat spórolhat – ugyanis minden bútort a hazai javítóintézetekben állítanak majd elő.

A szerbiai börtönök alapból 11 500 férőhellyel rendelkeznek, míg jelenleg ennél kétszázzal több rab ül bennük. Bár korábban sok és jogos kritika érte Belgrádot a túlzsúfoltság okán, egy 2012-ben indult bővítési projekt révén jelentős mértékben, negyven százalékkal tudtak javítani a korábbi rossz viszonyokon.

Kapcsolódó írásaink