Külföld

Letaszították a tűzoltók az ortodoxokat a második helyről

Nem szűnik a román Szociáldemokrata Párt népszerűsége. A lakosság körében továbbra is a legmegbecsültebbek a tűzoltók és a katonák.

Letaszították a tűzoltók az ortodoxokat a második helyről
Lánglovagok egy lavina után
Fotó: AFP/Daniel Mihaliescu

Hiába van Bukarestben kormányon már több mint egy éve a Szociáldemokrata Párt, népszerűsége nem erodálódott annyira, hogy ezt megérezze – írta meg kedden a Főtér. Ha e hét vasárnap lennének a parlamenti választások, akkor a Marcel Ciolacu vezette formáció a voksok harmincnégy százalékát kapná, míg az általában legfőbb ellenfelének számító, most mégis koalíciós partnereként működő Nemzeti Liberális Párt huszonnégy százalékon áll – derül ki a CURS közvélemény-kutató adataiból.

A kutatás alapján a harmadik legnépszerűbb erő a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség tizenkét százalékkal, míg a Mentsétek meg Romániát Szövetség kilencet érne el. A parlamentbe még az RMDSZ jutna be, amely pont megugraná a bejutási küszöböt öt százalékkal. A Népi Mozgalom Párt ellenben éppen kimaradna a törvényhozásról.

A felmérésben természetesen rákérdeztek arra is, melyik intézményekben bíznak leginkább a polgárok. Az élen a hadsereg végzett hatvanöt százalékkal, míg a második helyről a tűzoltóknak sikerült letaszítaniuk a korábban ott szereplő ortodox egyházat. A lánglovagokat ugyanis most hatvanhárom, míg a papságot „csak” ötvenkilenc százalék értékeli pozitívan.

A negyedik helyre kerültek az önkormányzatok (harmincnégy százalék), míg az ötödikre a sajtó, amelyben a polgároknak csak alig ötöde hisz. A bukaresti kormány bizalmi indexe ma tizenhat, a nemzeti banké és az államfőé tizennégy, a parlamenté tíz-, a pártoké pedig csupán hétszázalékos. Abban is egyetért a válaszadók elsöprő többsége, hogy a következő hónapokban tovább emelkednek a rezsi- és az élelmiszerárak.

Kapcsolódó írásaink