Külföld

Indiai-amerikai közös hadgyakorlatot tartanak a vitatott indiai-kínai határ közelében

Az indiai és az amerikai hadsereg kedden közös hadgyakorlatot tartott a vitatott indiai–kínai határ egy magashegyvidéki szakaszán, miközben Újdelhinek és Washingtonnak is egyre feszültebb a viszonya Pekinggel

Az éves közös hadgyakorlat Auli település környékén folyt, az észak-indiai Uttarakhand állam egyik hegyi állomásán.
Az egyik gyakorlat keretében indiai ejtőernyősöket dobtak ki helikopterekből, hogy földet érve fegyvereseket „füstöljenek” ki egy hegyi menedékházból. Más gyakorlatok során szolgálati kutyákat és pokolgép-megsemmisítő robotokat, illetve külön erre a célra kiképzett sárkányrepülőket használtak, amelyekkel kisméretű ellenséges drónokat semmisítettek meg.

„Összességében nagyszerű tanulási tapasztalat volt. A két hadsereg megosztotta egymással a legjobb tudását” – jelentette ki Pankadzs Verma, az indiai hadsereg dandártábornoka.

Az amerikaiak a szárazföldi hadsereg 11. légideszantos hadosztályának 2. dandárjából érkeztek, míg a helyi katonák az indiai hadsereg Asszám ezredének tagjai voltak.

Az indiai védelmi minisztérium közleménye szerint a közös hadgyakorlat az alábbi feladatokra összpontosított: felderítés, hegyvidéki hadviselési képességek, sebesültek mentése, valamint elsősegélynyújtás nehéz terepen és rossz időjárási körülmények között. A feladatok között szerepelt még a humanitárius segítségnyújtás, a katasztrófavédelem és -elhárítás, valamint békefenntartással kapcsolatos feladatok.

A Jud Abjasz elnevezésű hadgyakorlatot a 2000-es évek eleje óta rendezik meg, felváltva az Egyesült Államokban és Indiában. Tavaly Alaszkában volt.

A korábbi észak-indiai hadgyakorlatokat a határoktól távolabb tartották, az ideit viszont a tényleges, de vitatott indiai-kínai határvonaltól alig száz kilométerre.

India és Kína már 1962-ben háborút folytatott a határsáv mentén, míg a legutóbbi katonai villongások 2020 júniusában törtek ki, amikor legalább húsz indiai és négy kínai katona veszítette életét a Ladak térségében kipattant tűzpárbajban.

Azóta mindkét ország több tízezer katonát állomásoztat a határsávokban, tüzérséggel, harckocsikkal és vadászgépekkel megerősítve.

Miközben az Egyesült Államok és India már évek óta szisztematikusan erősíti katonai kapcsolatait – egy sor védelmi megállapodást írtak alá, és elmélyítették katonai együttműködésüket is – a mostani hadgyakorlat helyszíne arra utal, hogy a folyamatot egy nagy közös vetélytárs, Kína léte igazolja.

Kapcsolódó írásaink