Külföld

Felpörgette Moszkva és Újdelhi gazdasági kapcsolatait a háború

A tavalyi hatról idén 29 milliárd dollárra nőt az indiai orosz import volumene, miközben az export viszont csökkent. Ezen a helyzeten hozhat változást egy a Reuters által bemutatott lista, amit Moszkvából küldtek Újdelhibe, és több mint 500, a szankciók miatt Nyugatról nem beszerezhető, de az orosz ipar számára fontos alkatrészt, gépet és nyersanyagot tartalmaz. India késznek tűnik az orosz igények kielégítésére.

Felpörgette Moszkva és Újdelhi gazdasági kapcsolatait a háború
Narendra Modi indiai miniszterelnök
Fotó: MH

Moszkva egy több mint 500 különféle, az ipara számára nélkülözhetetlen árucikket tartalmazó listát juttatott el Indiába még Subrahmanyam Jaishankar külügyminiszter látogatása előtt – tudta meg a Reuters. Az újdelhi diplomácia vezetője november 7-én látogatott Oroszországba, s az útra a mezőgazdaságért, a kőolajért és a földgázért, a kikötőkért és a hajózásért, a pénzügyekért, a vegyszerekért és a műtrágyáért, valamint a kereskedelemért felelős magas rangú tisztviselők kísérték el. A hírügynökség forrásai szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan miben egyeztek meg a felek és végül hány tételt, milyen mennyiségben exportálnak majd az indiaiak, de a nyitottságuk – legalábbis kormányzati szinten – elég egyértelműnek tűnik.

Ismert, hogy Narendra Modi kormánya a nyugati nyomás ellenére nem ítélte el nyíltan Moszkvát az ukrajnai háború miatt. Oroszország évtizedek óta India legnagyobb katonai beszállítója, és az indiai gyógyszeripari termékek negyedik legnagyobb felvevőpiaca. A két állam gazdasági kapcsolata idén tovább erősödött, ugyanakkor a kiegyensúlyozatlansága is nőtt. Míg az orosz import február 24. és november 20. között (a tavalyi hatmilliárddal szemben) elérte a 29 milliárd dollárt, az export 2,4 milliárd dollárról 1,9 milliárd dollárra esett vissza.

A Reuters egyik kormányzati forrása szerint India azt reméli, hogy a következő hónapokban csaknem tízmilliárd dollárra növelheti exportját az oroszok által listázott igények kielégítésével.

A listáról egyébként egy moszkvai forrás azt mondta a hírügynökségnek, hogy az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium kérte fel korábban a nagyvállalatokat a munkájukhoz szükséges alkatrészek, gépek és nyersanyagok összeírására. A szavaiból arra is következtetni lehet, hogy a lista átmeneti, az igények függvényében változhat, és nem csak Indiának küldték meg.

Kapcsolódó írásaink