Belföld

Négyezermilliárd forintnyi veszteséget okozott a magyar költségvetésnek az EU szankciós politikája

Semjén Zsolt a Mondj nemet a szankciókra! című országjárás keretében tartott fórumot szerdán a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán

Semjén Zsolt szerint nem lehet csupán az orosz–ukrán háborút okolni az energiaárak drasztikus emelkedéséért; a háború miatt felment a gáz ára 100 dollárra, de amikor Brüsszel „elkezdte pengetni a szankciókat", szinte azonnal 200–350 dollárra emelkedett.

Négyezermilliárd forintnyi veszteséget okozott a magyar költségvetésnek az EU szankciós politikája
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Mondj nemet a szankciókra! elnevezésű országjáró sorozat rendezvényén Csornán a Premontrei Apátság dísztermében 2022. október 23-án
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Hozzáfűzte: látszik, hogy Oroszországot nem rendítették meg a szankciók, hiszen az olajat gond nélkül eladják Kínának és Indiának, abból pedig, hogy kevesebb gázt értékesítenek, nem lesz kisebb a bevételük; a magasabb árak miatt kétszer akkora lett a hasznuk, mint amekkora korábban volt.

Az európai emberek védelmében át kell gondolni a szankciós politikát, Magyarország semmit nem fog támogatni, ami a magyar emberek, a magyar gazdaság energiaellátását veszélyezteti – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt kijelentette: nem támogathatnak olyan szankciókat, amelyek az európai unió valamennyi polgárának rosszak, ártalmasak.
Ugyanakkor a kormány kötelességének érzi, hogy a kialakult nehéz helyzetben segítse a magyar embereket – hangsúlyozta, hozzátéve: ezért vezették be az ársapkákat, a kamatstopot, indították el a gyármentő programot, és nyújtanak az átlagfogyasztás mértékéig minden magyar család számára havonta 181 ezer forint értékű támogatást a rezsicsökkentés keretében.

Kiemelte: Magyarország továbbra is a béke pártján áll, az orosz–ukrán háború esetleges eszkalálódása az egész világot veszélyezteti, ezért orosz–amerikai tárgyalásokra, mielőbb tűzszünetre és a béketárgyalások megindítására van szükség, ha pedig mindez megtörténik, akkor az energiaárak is csökkenhetnek.

Kapcsolódó írásaink