Külföld

Németországban a vízszolgáltatásokat is fenyegeti az energiaválság

Egy éve folyamatosan csökken a német fizetések vásárlóértéke a szövetségi statisztikai hivatal jelentése szerint. Az energiaválság és háborús infláció az élet egyre több területén érezteti hatását. A Vegyipari Szövetség szerint a vízszolgáltatásokat is fenyegeti. 

Németországban a vízszolgáltatásokat is fenyegeti az energiaválság
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Negyedik negyedéve csökkennek a reálbérek Németországban – közölte az MTI a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) friss jelentését idézve. A nyár folyamán ugyan a bérek nominálisan 2,3 százalékkal nőttek, a fogyasztói árak viszont jóval nagyobb mértékben, 8,4 százalékkal emelkedtek. Az infláció így nem csupán a növekedést „falta fel”, hanem ismét csökkentette a reálbéreket. Az idei második negyedévben 4,4 százalékos, az első negyedévben 2,8 százalékos, a tavalyi utolsó három hónapban 1,4 százalékos csökkenést mértek – részletezte a Destatis.

A szövetségi kormány egy sor intézkedéssel igyekszik csökkenteni a háztartások és a vállalkozások terheit. Támogatási programjainak összértéke nagyjából 300 milliárd euró. A középpontban az energia áll, mert az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben éppen az energia drágul a leginkább – fűzte hozzá a távirati iroda.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írta, az energiaválság már a német ivóvíz-szolgáltatást is fenyegeti, valamint megnehezítette a szennyvízkezelést. A Vegyipari Szövetség (VCI) új elnöke azt nyilatkozta: hiány alakult ki például a sósavból, amelyre a szennyvíztisztításhoz van szükség. „Normális körülmények között a víz- és a szennyvíz tisztításához használatos anyagokat Németországban gyártják” – mondta Markus Steilemann, de – tette hozzá –, a magas energiaárak és a megszakadt ellátási láncok miatt az ipar nem tudja kielégíteni az igényeket. Ez pedig oda vezetett, hogy több helyütt lazítani kellett a környezetvédelmi szabályokon, például a szennyvíz foszfáttartalmára vonatkozóan.

Ha ez így folytatódik, a VCI vezetője szerint a probléma hamarosan az ivóvízellátást is érinteni fogja, ezért mielőbbi kormányzati lépéseket sürgetett.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom