Külföld

Üzbegisztánban megkezdődött a nyári zavargások szervezőinek pere

A hatóságok a rendteremtés során lőfegyvereket is lefoglaltak

Üzbegisztánban megkezdődött a Nukuszban júliusban kitört zavargásokat kezdeményező és szervező személyek pere – számolt be hétfőn a buharai területi bíróság sajtószolgálata.

Üzbegisztánban megkezdődött a nyári zavargások szervezőinek pere
Tárgyalás az üzbegisztáni Legfelsőbb Bíróságon
Fotó: HANDOUT / AFP

A kiadott közlemény szerint a július elején történtek büntetőügyének 22 vádlottja van. Húszan előzetes letartóztatásban vannak, egy személy házi őrizetben, egy pedig óvadék ellenében szabadlábon.

A korábbi hatósági tájékoztatás szerint Nukuszban kísérlet történt Üzbegisztán alkotmányos rendjének, területi integritásának és egységének aláásására.

A vizsgálat szerint egy összeesküvő csoport az üzbég alkotmány tervezett módosításai elleni tiltakozás ürügyén erőszakos akciókat, összecsapásokat és kísérleteket szervezett a kormányzati épületek erőszakos elfoglalására. A hatóságok rendkívüli állapot vezettek be az érintett térségben, Karakalpaksztánban, amely augusztus 2-ig tartott.

A hivatalos adatok szerint a területi autonómia korlátozásának terve miatt kirobbant zavargásokban 21 állampolgár, köztük négy rendőr meghalt. A biztonsági erők 270 tagja megsebesült. Több biztonságit túszul ejtettek, és komoly károk keletkeztek a köz- és magántulajdonban, valamint a városi infrastruktúrában. A kár értéke elérte a 3,1 milliárd szúmot (mintegy 107 millió forintot).

A tüntetők többször próbálták megrohamozni a helyi autonóm törvényhozás, a belügyi igazgatóság és a nemzeti gárda épületét. A hatóságok a rendteremtés során lőfegyvereket is lefoglaltak.

Savkat Mirzijojev üzbég államfő ezt követően úgy döntött, hogy eláll az alkotmány módosításának tervétől, amellyel eltörölték volna Karakalpaksztán autonóm státuszát.

Kapcsolódó írásaink