Külföld

Többféleképpen is igazolható a hadifogság ténye

Sikeresen tisztázta a Hargita Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség, hogy milyen igazoló aktákat fogadhat el a hajdani orosz hadifoglyok gyermekeinek járó támogatás igénylésekor. A szervezet eddig két és félezer kérésre mondott nemet.

Többféleképpen is igazolható a hadifogság ténye
A háborúban a hadifogság során eltűnt katonák nyilvántartása Németországban (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Christof Stache

Több ezer román állampolgártól nem fogadta el a Magyar Állami Levéltár által kibocsátott kétnyelvű tanúsítványt, valamint a lágernyilvántartás (kartocska) oroszról románra való hivatalos fordítását igazoló aktákat a Hargita Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség (AJPIS) – írta meg vasárnap a Székelyhon. Az ügy az érintettek számára azért különösen bosszantó, mert így nem tudnak hozzájutni egy, a volt szovjet hadifoglyok leszármazottjainak járó támogatáshoz.

A döntés ellen természetesen szinte mindenki fellebbezett. Az ügyben iránymutatást kértek az RMDSZ csíkszeredai képviselőirodájának munkatársától. Veress Dávid elmondta, hogy egy megbeszélésen a kifizetési ügynökség igazgatója és jogtanácsosa felsorolta, melyek azok az iratok, amelyeket elfogadhatnak.

E szerint meg lehet szólítani a Budapesti HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Központi Irattárát és az orosz katonai levéltárat Moszkvában. Ha a magyar állam kárpótlásban részesítette a családot, akkor a Budapest Főváros Kormányhivatala Kárpótlási és Családi Csődvédelmi Osztálya által kiadott dokumentumok is megfelelhetnek. A kérelmezők szintén számításba vehetik a pitești-i román katonai irattár által adott iratokat.

Mindezen túl bizonyító erejű aktáknak fogadhatják el az elhunyt fogoly muna- és/vagy katonakönyvét is. A cikkből egyébként kiderül az is, hogy a pitești-i román katonai irattár nem kapkodja el az idények kielégítését, ugyanis akadnak olyanok, akik lassan egy éve várnak a hivatalos dokumentumokra.

Kapcsolódó írásaink

A Don-kanyar álmítoszai

ĀÉn a szeptemberi háborúbefejezést csak egy szép álomnak gondolom, amit vagy kimondott Kállay, vagy nem, de bennünk élt! A világpolitikában nem voltunk annyira járatosak, hogy ezt a lehetetlen álmot ne higgyük el! – emlékezett vissza kecskeméti búcsúztat