Külföld

Szent Kinga csontereklyéi kerültek Wroclawba

Egyházi ünnepség keretében helyezték el vasárnap este Árpád-házi Szent Kinga csontereklyéjét a nyugat-lengyelországi Wroclaw belvárosában álló barokk kori Jézus Szent Neve-templomában. A relikviaátadás Józef Kupny wroclawi érsek jóváhagyásával történt.

Szent Kinga csontereklyéi kerültek Wroclawba
A Jézus Szebt Neve templom Wroclawban
Fotó: Wikipedia

Szent Kinga arra tanítja a lengyel és a magyar nemzetet, valamint az egész európai kontinenst, hogyan lehet nehéz időkben, a történelem viszontagságai közepette békésen és bátran építeni a keresztény értékeken alapuló közjót - hangoztatta vasárnap este Wroclawban Arkadiusz Krzyzok. A Jézus Szent Neve-templom plébánosa kiemelte, a magyar és a lengyel népet közös hagyomány, közös történelem, hasonló kultúra és szokások kötik össze.

A szentmise keretében helyezték el Árpád-házi Szent Kinga csontereklyéjét templom Szent Sebestyén kápolnája oltárán található díszes tartóba.

A szertartást Maciej Józefowicz atya, Alsó-Szilézia egyetlen magyar nemzetiségű lelkésze celebrálta. Radoslaw Kramerski ferences szerzetes a homíliában békességre és kiengesztelődésre szólított fel, utalva Szent Kinga szellemi örökségére. A szertartáson imádkoztak Szent Kinga közbenjárására az európai békéért, valamint a keresztény értékek védelméhez szükséges bátorságért.

A kápolnát az ünnepség során lengyel, magyar és litván zászló díszítette annak jeléül, hogy IV. Béla magyar király lánya, Szent Kinga Lengyelország és Litvánia egyik védőszentjének számít.

A wroclawi templomnak ajándékozott ereklye a délkelet-lengyelországi Ószandecben (Stary Sacz) álló, Szent Kinga-zarándokhelyként ismert klarissza kolostorból származik, az ott őrzött relikviákról leválaszott csontdarabról van szó – közölte az MTI-vel Marek Natusiewicz, a varsói Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet Bizottságának tagja, az ereklye elhelyezésének kezdeményezője.

A relikviaátadás Józef Kupny wroclawi érsek jóváhagyásával történt. Az ünnepség társszervezője Szesztay Ádám wroclawi magyar konzul volt. A rendezvényen részt vettek a wroclawi Magyar-Lengyel Baráti Társaság képviselői is.

Árpád-házi Szent Kinga (1224-1292) IV. Béla király és Laszkarisz Mária bizánci hercegnő legidősebb gyermeke. Testvére Szent Margit, nagynénje Magyarországi Szent Erzsébet volt. Tizenöt évesen férjhez adták V. Boleszláv lengyel fejedelemhez, akivel szüzességi fogadalmat tettek. Kinga teljes hozományával hozzájárult a tatárok elleni védelemhez, a vész elmúltával pedig adományokkal támogatta új hazája felvirágoztatását. Férje 1279-ben bekövetkezett halála után vagyonát szétosztotta a szegények közt, és az ószandeci klarisszák kolostorába lépett. 1284-ben a kolostor főnöknőjévé választották. Itt hunyt el. 1690-ben VIII. Sándor pápa boldoggá, II. János Pál pápa 1999-ben Ószandecen szentté avatta.

Kapcsolódó írásaink